După cum știm, există mai multe versiuni despre viața și moartea lui Isus.

În Noul Testament există doar patru evanghelii(Marcu, Luca, Matei și Ioan), iar în ralitate ele sunt mai multe.

Biserica fie le-a interzis credincioșilor să le citească, fie au fost declarate necanonice și au fost scoase din uzul liturgic. Se spune că Iisus apare în ipostave diferite în aceste fragmente. Asta demonstrează că credința noastră este dictată de către biserică și că putem vedea doar ceea ce suntem lăsați să vedem. În aceste pasaje se spune că Iisus este Isus răzbunător, chiar crud. În unul din fragmentele interzise vedem că Maria Magdalena era socotită chiar mai presus de apostoli.

„Evangheliile din Noul Testament, conțin învățături destinate oamenilor simpli, pe când dcotrina secretă a lui Isus, prezentată doar celor mai apropiați discipoli este conținută în alte texte, precum Evanghelia lui Filip, Evanghelia lui Toma, Evanghelia Adevărului ș.a.”, susțin gnosticii, declarați eretici de către biserică.

În Evanghelia lui Filip regăsim un fragment controversat

”Tovarășa Mântuitorului este Maria Magdalena. Dar Christos a iubit-o mai mulți decât pe toți discipolii și obișnuia adesea să o sărute pe gură. Ceilalți discipoli au fost ofensați. Ei i-au spus: De ce o iubești pe ea mai mult decât pe noi toți? Mântuitorul a răspuns zicându-le: De ce nu vă iubesc pe voi așa cum o iubesc pe ea?”.

”Isus a spus: Dacă vei da la iveală ce se află înăuntrul tău, ce vei da la iveală te va mântui. Dacă nu vei da iveală ce se află înăuntrul tău, ce nu vei da la iveală te va distruge”, spune unul dintre versetele din Evanghelia lui Toma.

”Mergea prin sat și un copil l-a îmbrâncit în fugă. Isus s-a burzuluit și i-a zis aceluia: ”Nu ți-ai mai sfârși drumul!” Și chiar în clipa următoare acela căzu mort la pământ”, se arată într-un text intitulat de către cercetători Evanghelia lui Pseudo-Toma, este prezentată pe larg copilăria lui Isus, citat de DC Business.