Paște 2025. Cât timp trebuie să spui „Hristos a Înviat!”?
Paște 2025. Începând cu noaptea de Înviere, credincioșii își adresează salutul pascal „Hristos a Înviat!”, la care se răspunde cu „Adevărat a Înviat!”. Această formulă tradițională de salut este păstrată până la sărbătoarea Înălțării Domnului, celebrată la 40 de zile după Paște. În mod constant, Înălțarea are loc într-o zi de joi, în a șasea săptămână după Sfintele Paști.
Începând cu sărbătoarea Înălțării Domnului, credincioșii își schimbă salutul pascal, rostind „Hristos S-a Înălțat!”, la care se răspunde cu „Adevărat S-a Înălțat!”. Acest salut se păstrează până la Rusalii, care au loc la 10 zile după Înălțare, întotdeauna într-o zi de duminică. Sărbătoarea mai este cunoscută și sub denumirea de Duminica Pogorârii Sfântului Duh sau Duminica Cincizecimii.
Formularea „Hristos a Înviat!” nu este doar un salut, ci o expresie a credinței în învierea Domnului, folosită timp de 40 de zile, până la Înălțare. În anul 2025, sărbătoarea Înălțării cade pe 29 mai, iar Rusaliile sunt celebrate pe 8 iunie.

Semnificația urării „Hristos a înviat!”
Începând din noaptea Sfintelor Paști și până la sărbătoarea Înălțării Domnului, creștinii din întreaga lume își adresează salutul pascal „Hristos a înviat!”, primind răspunsul tradițional „Adevărat a înviat!”. Această formulă de salut este o mărturisire a credinței în Învierea lui Hristos și reflectă bucuria spirituală a acestei perioade sfinte.
Pentru creștini, Învierea reprezintă convingerea fundamentală că Iisus Hristos a revenit la viață la trei zile după răstignirea Sa pe cruce. Relatarea acestui eveniment este prezentată în Evanghelia după Luca (24:1–9), unde este descris momentul în care discipolii au descoperit că El înviase.
În dimineața zilei de duminică, la scurt timp după moartea lui Iisus, câteva femei care Îl urmaseră s-au îndreptat spre mormântul Său. La intrare fusese pusă o piatră mare, însă când au ajuns, au observat că piatra fusese rostogolită, iar mormântul era gol.
În acel moment, în fața lor au apărut doi bărbați îmbrăcați în veșminte strălucitoare. Înfricoșate, femeile au fost liniștite de aceștia, care le-au spus:
„De ce căutați între cei morți pe Cel ce este viu? Nu este aici, ci a înviat! Aduceți-vă aminte ce v-a spus pe când era încă în Galileea: ‘Fiul Omului trebuie să fie dat în mâinile păcătoșilor, să fie răstignit și a treia zi să învie din morți.’” (Luca 24:5–7)
După ce au descoperit că mormântul era gol, femeile care Îl urmau pe Iisus s-au întors și le-au spus apostolilor și altor martori că Isus înviase din morți.
Femeile au plecat repede de la mormânt, cu teamă dar și cu o mare bucurie, și au alergat să le vestească ucenicilor. Pe drum, Iisus le-a întâmpinat și le-a spus: „Bucurați-vă!” Ele s-au apropiat de El, I-au atins picioarele și I s-au închinat. Iisus le-a spus atunci: „Nu vă temeți! Mergeți și spuneți-le fraților Mei să meargă în Galileea; acolo Mă vor vedea”, așa cum este relatat în Matei 28:1-10.
Aceasta este sursa salutului „Hristos a Înviat!”, inspirat de femeile mironosițe care au fost primele care au adus vestea Învierii lui Iisus.
În Biblie, cuvântul tradus ca „înviere” provine din termenul grecesc „anástasis”, care înseamnă „ridicare” sau „a se ridica din nou”.