Analistii pietei de capital considera ca pornirea licitatiei de la o valoare egala cu valoarea nominala a actiunilor Petrolimportexport este un semn evident al slabiciunilor financiare cu care se confrunta Executivul. „Altfel nu poate fi justificata aceasta decizie, prin care se doreste vanzarea unei companii care obtine anual profit net mai mare de 10 % din valoarea capitalului social”, afirma Cristian Coman, analist la INT Investment. El sustine ca in multe alte cazuri in care FPS a vandut pachetul majoritar, la companii cu rezultate financiare mult mai slabe, pretul de pornire a fost de doua–trei ori mai mare decat valoarea nominala a actiunilor. „Pretul de pornire stabilit poate fi interpretat in doua feluri : ori FPS se grabeste sa vanda, ceea ce este foarte posibil avand in vedere criza financiara ce se manifesta la nivel national, ori
si-au dat seama ca au exagerat pana acum, cand au stabilit preturi de pornire mult prea mari si nu au avut participanti la licitatii”, spune Cristian Coman.
Pentru operatorii din ring, la cele doua variante prezentate de analist se mai adauga una care vizeaza un anumit grup de interese legat de activitatea acestei companii, dar aceasta ultima varianta nu poate fi sustinuta cu probe.
Actiunile PEI
sunt subevaluate
Concret, activitatea de import-export pe care o desfasoara compania ar putea fi o piedica pentru o multime de firme cu acelasi domeniu de activitate. Numai in primele sase luni ale anului 1999, Petrolimportexport a realizat exporturi de 12,1 milioane de dolari si importuri in valoare de 23,3 milioane dolari, acumuland un total al veniturilor de 32,99 miliarde lei. Profitul net inregistrat in aceeasi perioada a fost de 2,32 miliarde lei, reprezentand echivalentul a 1,4 milioane de dolari, la cursul de schimb din acea perioada.
Desi rezultatele financiare recomanda investitorilor achizitionarea actiunilor Petrolimportexport, cotatiile din ring se apropie in aceasta perioada de minimul istoric inregistrat de aceste titluri. Mai mult, decizia FPS de a vinde prin licitatie cu strigare pachetul majoritar a determinat o sensibila depreciere a acestor titluri. Aceasta decizie s-a suprapus si cu data de referinta pentru actionarii care pot participa la AGA (24 martie) si pot incasa dividendele pentru exercitiul financiar din 1999. Totusi, brokerii considera ca actiunile companiei sunt subevaluate, cauza fiind lipsa lichiditatilor pe piata si goana dupa dividende a investitorilor de portofoliu, cei care fac cele mai multe tranzactii in aceasta perioada. Operatorii afirma ca pretul acestor actiuni ar putea creste in a doua parte a lunii aprilie, cand o data cu trecerea perioadei de desfasurare a sedintelor AGA va avea loc si licitatia organizata de FPS pentru pachetul majoritar de actiuni Petrolimportexport.