Fostul director adjunct al DGIA, acuzat că ar fi încercat să răscumpere mai multe titluri de stat

Procurorul militar ce instrumentează dosarul s-a sesizat în data de 07.05.2021 din oficiu şi cu privire la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, prev. de art. 326 Cod penal, întrucât respectivele titluri de stat nu se regăsesc în declaraţia de avere a inculpatului, conform unor documente intrate în posesia JustNews.

Așadar, procurorul de caz a explicat că, în conformitate cu art. 28 din Legea nr. 176/2010, fapta persoanei care, cu intenţie, depune declaraţii de avere sau declaraţii de interese care nu corespund adevărului constituie infracţiunea de fals în declaraţii şi se pedepseşte conform Codului penal.

În opinia acestuia, existenţa faptei respective, ce nu are legătură directă cu infracţiunea pentru care a fost arestat inculpatul tinde să demonstreze că fostul nr. 2 în serviciul de informații al Armatei are un respect minim pentru legea penală.

O multitudine de infracţiuni săvârşite de inculpat

Procurorul militar susține că toate aceste elemente prefigurează o multitudine de infracţiuni săvârşite de inculpat, la o primă vedere de mai mică importanţă decât infracţiunea pentru care a fost arestat, cea de delapidare. Astfel, în legătură cu acest dosar, prin ordonanţa nr. 1 l/P/2021 din 24.03.2021 a Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel Bucureşti s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:

  • fals material în înscrisuri oficiale, faptă prev. şi ped. de art. 320 alin. (1) şi (2) din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal;
  • fals intelectual, faptă prev. şi ped. de art. 321 alin. (1) din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal;
  • uz de fals, faptă prev. şi ped. de art. 323 din Codul penal, cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal.

Conform sursei menționate, este vorba de 4 noi acte materiale care intră în competenţa infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, prev. de art. 320 alin. 1 şi 2 Cod penal şi uz de fals prev. de art. 323 Cod penal cu aplicarea art. 35 Cod penal.

Acuzarea susține că, din aceleaşi fonduri destinate situaţiilor de criză sau război (în sumă totală de 1.267.146,61 dolari), inculpatul ar fi efectuat mai multe depozite la aceeaşi bancă (BCR),  fără a avea acceptul CSAT sau al șefului DGIA (Marian Hapău), utilizând acelaşi procedeu fraudulos, respectiv falsificarea semnăturii directorului general prin aplicarea unei ştampile cu această semnătură pe mai multe documente şi pe care ulterior le-a prezentat unităţii bancare.

Care este acuzația principală?

Investigația în acest caz a pornit în data de 11 martie 2021, când șeful Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA) și-a dat seama că lipsesc dintr-un cont bancar 181.264 dolari și a informat Parchetul Militar despre acest caz. Contul a fost creat în 2004, din acesta putându-se angaja sume de bani în situații de criză și război, potrivit sursei menționate.

După demararea cercetărilor, procurorii militari au descoperit că, în data de 27 noiembrie 2018, suma a fost retrasă cash de către locţiitorul directorului general al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, generalul Gherghe Iulian Cristian. Acesta a folosit banii în vederea achiziţionării în interes personal a unui teren şi a unui imobil în localitatea Corbeanca. Suma retrasă era de 179.470 USD, pentru care s-a perceput un comision bancar de 1.794,70 USD.

La sfîrșitul lui martie 2021, când s-a dispus pentru prima dată arestarea preventivă a inculpatului gl.mr.rez. Gherghe Iulian Cristian pentru o durată de 30 de zile, instanţa a constatat că doar hazardul şi bunul simţ al dezvoltatorilor imobiliari din zona Corbeanca, ce nu au cerut un preţ exorbitant pe terenul şi materialele de construcţii vândute inculpatului, au făcut ca inculpatul să sustragă doar 179.470 USD din banii Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei, fiindcă în mod evident folosind acelaşi mod de operare,  el ar fi putut goli întregul cont de 1.267.146,61 USD, destinat situaţiilor de criză şi război, scrie JustNews.

Sursa foto: Dreamstime