Uzakbai Karabalin, 65 de ani, a condus compania petrolieră de stat KazMunayGas (proprietarul Rompetrol) în perioada 2003-2008. Karabalin este de profesie inginer în domeniul petrolului şi gazelor naturale şi înainte de numirea sa în funcţia de ministru a condus Institutul de Petrol şi Gaze naturale din Kazahstan.

KazMunayGas este o companie petrolieră controlată de statul kazah. În luna august 2007, KazMunayGas a semnat un acord de achiziţie de acţiuni cu Rompetrol Holding SA (Elveţia) pentru 75% din titlurile companiei olandeze The Rompetrol Group. Ulterior, omul de afaceri Dinu Patriciu a vândut participaţia de 25 la sută pe care o mai deţinea la Rompetrol Group către compania KazMunayGas /KMG/, care a ajuns să controleze în totalitate grupul Rompetrol.

Kazahstanul controlează 3% din rezervele mondiale de petrol şi este al doilea mare producător de ţiţei din fosta URSS, după Rusia. Autorităţile de la Astana estimează că în acest an producţia de petrol va creşte până la 82 milioane de tone (aproximativ 1,64 milioane barili pe zi) de la 79,2 milioane tone în 2012. AGERPRES