Constructorul american Ford Motor Co. ar putea vinde actiunile pe care le are la Mazda Motor Co., din cauza crizei financiare internationale, care a dus la o scadere accelerata a vanzarilor de masini, in special pe piata americana.

Ford se gandeste la vanzarea a circa 20% din titlurile detinute la Mazda, in conditiile in care participatia sa totala a Ford in cadrul acestei companii este de 33,4%. Potrivit televiziunii nipone NHK, Ford a discutat deja aceasta problema cu Mazda, care s-a aratat interesata sa-si rascumpere actiunile.

Pe de alta parte, constructorul japonez de autovehicule a negat stabilirea unor decizii concrete pe aceasta tema, fara a exclude insa posibilitatea unei intelegeri, care ar putea fi incheiata in perioada urmatoare. „Nu s-a luat inca nicio decizie”, se arata intr-un comunicat al constructorului japonez.

Daca intentia Ford ar aduce la o actiune concreta in privinta participatiri la Mazda, acest caz nu ar fi primul. General Motors (GM) a vandut si ea in ultimii ani actiunile detinute in cadrul companiilor nipone constructoare de masini.

Ford ca si GM pe de alta parte se confrunta in ultima perioada cu o scadere dramatica a vanzarilor de masini pe pietele din SUA si Europa de Est. Drept urmare, pe pietele de capital, Ford Motor a fost cel mai afectat constructor american de masini. In sedinta din sedinta din 7 octombrie, valoarea actiunilor sale a scazut cu 20,9%, ajungand la 2,900 dolari pe titlu (aproximativ 2,13 euro).