Este o certitudine ca importanta fondurilor pe actiuni va creste in timp. Etapa actuala, a investitorilor fideli, va favoriza dezvoltarea familiilor de fonduri diversificate, inclusiv pe criteriul riscului.
Capital: Pe fondul scaderii randamentelor instrumentelor monetare, care ar fi alternativele de plasament pentru un fond monetar?
Obligatiunile municipale sunt instrumente cu risc scazut, care ofera randamente bune. De exemplu, BCR Asset Management urmareste cresterea ponderii acestor obligatiuni in portofoliul BCR Clasic catre 35% in perioada imediat urmatoare. In perspectiva, obligatiunile corporatiste vor intra in atentia administratorilor de fonduri. In plus, Ordonanta nr. 26/2002 si liberalizarea contului de capital de la 1 ianuarie 2003 deschid calea spre instrumente din strainatate, de exemplu eurobondurile suverane sau corporatiste romanesti.
Capital: De ce randamentele unor fonduri monetare a scazut sub nivelul dobanzilor pentru depozitele la termen?
Fondurile monetare au beneficiat in perioada de inflorire de anomalia unor randamente la certificatele de trezorerie superioare celor la depozitele bancare. In acest moment, ordinea a fost reinstaurata. Randamentele nete (dupa deducerea costurilor) ale fondurilor monetare – datorita ponderii importante a titlurilor de stat in portofolii – ajung uneori sub nivelul dobanzilor la depozitele bancare.
Capital: In aceste conditii, bancile nu atrag o parte din investitorii la fonduri?
Cifrele arata ca evolutia dramatic descendenta a dobanzilor din cursul semestrului II 2002 a fost insotita de cresterea numarului de investitori in fonduri mutuale cu circa 10%, dar mai ales de o crestere cu 50% a numarului de unitati de fond in circulatie, ceea ce echivaleaza cu o crestere a investitiei medii cu 44%. Cred ca cea mai buna explicatie este diferenta de lichiditate: dintr-un fond mutual te poti retrage oricand, cu pastrarea castigului acumulat.

Investitii financiare individuale la 22.01.2003

Plasament dupa             Nivel        Dobanda efectiva dupa
maxim        1 luna    3 luni    6 luni
(% pe an)    (%)    (%)    (%)
Depozit bancar 1 luna        16        1,32    4,00    8,15
Depozit bancar 3 luni        18        1,48    4,44    9,07
Depozit bancar 6 luni        20        1,64    4,93    9,86
Certficate trezorerie 3 luni        17        1,40    4,19    —
Certificate trezorerie 6 luni    17        1,40    4,19    8,38

Cele mai mari venituri din plasamentele financiare continua sa provina de la cursul de schimb al euro in raport cu leul. De la inceputul anului, euro s-a apreciat cu 1,9%, ceea ce a depasit dobanda oferita pentru depozitele la termen constituite la termen. Evolutiile raportului euro/dolar pe pietele internationale au depasit orice asteptare, ceea ce a determinat si randamentul deosebit de bun al acestui plasament.

Fondurile mutuale si-au diminuat cresterea accentuata inregistrata de la inceputul anului. Acest fenomen e determinat in primul rand de fondurile care au investit pe piata de capital. Ultima saptamana a marcat plafonarea pretului la principalele actiuni cotate, ceea ce a condus si la castiguri diminuate pentru fondurile de investitii. Totusi, pe primele locuri, din punctul de vedere al cresterii valorii activului unitar net, se situeaza fondurile pe actiuni care au deja un avans substantial in fata fondurilor monetare. Pentru prima data de la inceputul anului s-au inregistrat si primele scaderi, in cazurile fondurilor Oportunitati Nationale si Fortuna Classic, cu 1,15%, respectiv 0,64%. Pentru fondurile mutuale cresterile se situeaza intre 0,22 si 0,3% pe saptamana, valori corespunzatoare dobanzilor actuale pentru certificatele de trezorerie si depozitele bancare. Fata de inceputul anului nu au fost efectuate modificari semnificative ale structurii activelor, asteptandu-se evolutia Bursei in perioada imediat urmatoare.

Depozite pe o luna

Banca            Dobanda
            %/an

Piraeus, Alpha        16
Romineasca        15
Transilvania, Raiffeisen    15
Volksbank        14,5
BCR            14    

Pentru acest termen au fost efectuate mai multe modificari. Valoarea maxima a scazut la 16% pe an. Banca Romaneasca a diminuat si ea plafonul dobanzii pentru acest termen la 15% pe an. Este evidenta tendinta de scadere a dobanzilor la termenul de o luna, analistii anticipand pentru sfarsitul anului o dobanda de 10%.

Depozite pe trei luni

Banca            Dobanda
            %/an

Transilvania        18
Romineasca        17,5
BCR            17,5
Piraeus, BRD, Raiffeisen    17
Alpha            16,5

Dobanda maxima bonificata pentru termenul de trei luni a scazut la 18%. La acest termen, diminuarile de dobanzi, in comparatie cu anul trecut, sunt printre cele mai mici. Mentinerea unui nivel situat la peste 17% pe an se datoreaza vanzarii la aceasta dobanda a titlurilor de stat pentru populatie.

Depozite pe sase luni

banca                Dobanda
                %/an

BCR                20
Banc Post            19,5
Transilvania, BRD, Raiffeisen    19
Romineasca            19
Volksbank            18

Cea mai mare dobanda a devenit cea bonificata de Banca Comerciala Romana cu 20%, Banca Romaneasca reducandu-si oferta de la 20,5% la 19%. Diferenta dintre ofertele maxime si minime s-a redus la doar 2%, asteptandu-se noi reduceri, mai ales la cele mai mari oferte existente in piata.

Tranzactiile au crescut pentru actiunile celor cinci SIF-uri. In primul rand pentru SIF Moldova, care a anuntat desfasurarea adunarii generale a actionarilor. In general, pe parcursul tranzactiilor de saptamana trecuta actiunile SIF-urilor s-au ieftinit in medie cu 200 – 250 lei/actiune. Actiunile Bancii Romane de Dezvoltare au intrat pe un curs usor descrescator, scazand pana la 29.000 lei/actiune. Pe ansamblu, valoarea portofoliului de actiuni a scazut cu aproximativ patru milioane de lei. Dupa ascensiunea rapida din primele zile ale anului, era de asteptat ca preturile sa fie corectate. si titlurile SNP Petrom au scazut in ultima saptamana, diminuarea fiind de 15%. Impact a fost printre putinele societati care a inregistrat cresteri in ultimele sapte zile, joi anuntand si majorarea capitalului social cu 53 miliarde lei, ceea ce va determina o usoara apreciere. Data de referinta a fost stabilita la 3 februarie 2002.