Chiar daca actionarii minoritari sunt acum protejati prin Ordonanta Guvernului nr. 229/2000, companiile cotate nu sunt prea atractive. in cazul celor cu performante economice deosebite, actionariatul a devenit deja foarte stabil. Plasamentele realizate anul trecut pe piata de capital de fondurile de investitii sunt caracterizate de analisti ca avind o tendinta clara de stabilizare si concentrare a actionariatului, la companiile cu performante economice si cu perspective de dezvoltare a afacerii.
Desi itr-un numar foarte mic, fondurile de investitii straine prezente pe piata de capital anul trecut au contribuit i proportie de aproximativ 22 % la volumul total al tranzactiilor realizate la Bursa de Valori. Cele mai importante plasamente, atit ca volum al operatiunilor cit si ca pozitie pe piata a companiilor la care s-au achizitionat pachete semnificative de actiuni, au fost realizate de grupul de fonduri Broadhurst.
Chiar daca i cercurile financiare s-au vehiculat deja anumite cifre reprezentind banii care ar putea intra pe piata de capital i anul 2001 prin intermediul fondurilor straine de investitii, administratorii acestor fonduri sunt mult mai retinuti i estimari. Practic, ce era atractiv printre companiile cotate la bursa, a fost deja cumparat. Investitorii asteapta acum intrarea la cota a unor noi companii. Operatorii pietei de capital sustin ca i cazul i care Comitetul Bursei de Valori nu va fi suficient de rapid i atragerea la cota a acestor companii, exista riscul ca fondurile destinate plasamentelor i actiuni cotate sa fie transformate i capital de risc, prin plasarea lor i companii ichise din sectorul privat.