Fondul norvegian de investiții, unul dintre cei mai mari investitori din lume, a înregistrat o pierdere record de 1.640 de miliarde de coroane (164,4 miliarde de dolari) pentru anul 2022, punând capăt unei perioade de trei ani de profituri în creștere, în condițiile în care acțiunile și obligațiunile au fost afectate de războiul din Ucraina și de inflație.

Precedenta cea mai mare pierdere a fost de 633 de miliarde de coroane în 2008.

Cea mai mare pierdere a venit de la participația la Amazon

Aceasta pune capăt unei serii de recorduri pentru fond, în care randamentele anuale au depășit o mie de miliarde de coroane în fiecare dintre cei trei ani din 2019 până în 2021, însumând peste patru mii de miliarde de coroane.

„Suntem investiți în 9.000 de companii din 70 de țări. Pur și simplu nu avem unde să ne ascundem”, a declarat directorul executiv al fondului, Nicolai Tangen, într-o conferință de presă.

Cea mai mare pierdere la bursă a venit de la participația fondului la Amazon, a cărei valoare a scăzut cu 56 de miliarde de coroane, urmată de o pierdere de 52 de miliarde de coroane în acțiunile proprietarului Facebook, Meta Platforms și de 47 de miliarde de coroane în acțiunile Tesla.

Totuși, în ciuda pierderii record, valoarea fondului a crescut în ansamblu cu 89 de miliarde de coroane sau 8,9 miliarde de dolari de la an la an, în parte datorită monedei norvegiene slabe și a intrărilor de numerar record de 1.100 de miliarde de coroane.

Intrările din 2022 au fost de aproape trei ori mai mari decât recordul anterior, de 386 de miliarde de coroane, stabilit în 2008.

Fondul investește veniturile statului norvegian din producția de petrol

În calitate de mare exportator de țiței și de cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa după scăderea fluxurilor de gaze rusești, Norvegia a beneficiat de prețurile ridicate la energie din cauza războiului din Ucraina.

„Trebuie să fim foarte conștienți de faptul că afluxul a venit pe fondul unui context tragic în Europa”, a declarat Tangen.

„Dar este un fapt matematic izolat pentru că atunci când prețurile la petrol și gaze sunt mai mari, există mai multe venituri pentru guvernul (norvegian) și mai multe intrări în fond”.

Fondul deține în medie 1,3% din toate acțiunile listate la bursă. De asemenea, investește în obligațiuni, în proprietăți imobiliare necotate și în proiecte de energie regenerabilă.

Inflația va rămâne un factor de risc

Privind în viitor, Tangen a declarat că inflația va continua să fie o preocupare.

„Inflația rămâne un factor de risc și, în special, legată de ceea ce se va întâmpla atunci când China va intra cu adevărat în acțiune pe partea de consum, deoarece ar putea schimba o mulțime de prețuri la nivel global”, a declarat Tangen pentru Reuters.

„Și apoi, bineînțeles, avem încă puncte fierbinți geopolitice”.

Randamentul investiției fondului în 2022 s-a situat la minus 14,1% pentru anul în curs, ceea ce a fost cu 0,88 puncte procentuale mai bun decât randamentul indicelui de referință al fondului.