Janus Friis şi Niklas Zennstrom, creatorii Kazaa, serviciul de partajare de fişiere, şi Skype, serviciul de telefonie prin Internet, se pregătesc să dea lovitura în industria muzicală cu serviciul RDIO, care va fi lansat la începtul anului viitor.

RDIO este un serviciu care permite arhivarea şi partajarea de muzică printr-un browser web care poate fi apoi redată pe PC sau telefonul mobil.

RDIO va face concurenţă companiilor Spotify şi Pandora Media, care oferă servicii similare. Spotify este cel mai popular serviciu, care oferă acces la muzică în timp real, gratuit, cu 6 milioane de utilizatori. Serviciul nu este disponibil însă în toate ţările, ci doar în Suedia, Norvegia, Finlanda, Marea Britanie, Franţa şi Spania.

Suedezii de la Spotify intenţionează să intre pe piaţa americană până la sfârşitul acestui an. Afacerile  cu muzică sunt greu de susţinut. Apple iTunes taxează utilizatorii pentru fiecare cântec descărcat, în timp ce Pandora supravieţuieşte, în principal, datorită reclamelor.

Serviciul RDIO este susţinut de compania Atomico Ventures a celor doi şi se află în prezent în faza de teste. Friis şi Zennstrom intenţionează să încheie contracte cu patru mari distribuitori de muzică.

SURSA: repubblica.it