‘Utilizarea armelor chimice ar schimba datele problemei. Regimul /sirian/ este conştient că comunitatea internaţională nu va accepta ca aceste arme să fie utilizate, fie de către regimul sirian asupra propriului popor, împotriva unor ţări vecine sau în eventualitatea în care aceste arme ar ajunge pe mâini greşite’, a explicat Judeh, a cărui ţară este frontalieră cu Siria.

Preşedintele american Barack Obama l-a ameninţat luni cu ‘consecinţe’ pe omologul său sirian Bashar al-Assad în cazul în care va folosi arme chimice, în contextul în care regimul de la Damasc ar fi pe cale să amestece componentele necesare pentru militarizarea gazului sarin, potrivit unui responsabil american.

‘Astăzi vreau să le spun foarte clar lui Assad şi celor care îi ascultă ordinele că lumea întreagă vă urmăreşte. Recurgerea la arme chimice este şi va fi total inacceptabilă’, a declarat Obama într-un discurs la Washington.

În opinia şefului diplomaţiei iordaniene, ‘orice divizare în rândul comunităţii internaţionale în legătură cu lansarea unei acţiuni comune s-ar schimba cu siguranţă în cazul în care vor fi folosite arme chimice’. ‘Nimeni nu va mai sta să se gândească de două ori înainte să acţioneze’, a subliniat Judeh.