O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene va sosi în România la începutul săptămânii viitoare, pentru a discuta cu Guvernul în exerciţiu despre proiectul de buget pentru 2010, a declarat ministrul interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea.

„Ne vom întâlni la începutul săptămânii viitoare cu reprezentanţii FMI şi ai CE, pentru o discuţie generală legată de proiectul de buget pentru 2010, de veniturile şi cheltuielile prognozate pentru anul viitor. Unii membri ai delegaţiei vor sosi luni, iar alţii marţi”, a spus Pogea.

El a precizat că, după discuţia cu delegaţia FMI şi CE, va prezenta proiectul de buget într-o reuniune informală a Guvernului, în care se va discuta şi pe tema politicilor publice care trebuie incluse în document.

Pogea garantează că are cu ce onora cheltuielile bugetare

Ministrul interimar al Finanţelor a asigurat din nou că pentru luna decembrie au fost identificate fondurile de acoperire a obligaţiilor statului şi a arătat că autorităţile au început deja să pregătească o strategie pentru asigurarea resurselor şi în primul trimestru al anului viitor.

Miercuri, Pogea a declarat pentru MEDIAFAX că proiectul de buget pentru 2010 este finalizat în proporţie de 95% şi va fi pus la dispoziţia viitorului Guvern sub forma unui draft, pentru a fi completat cu politicile publice ale programului de guvernare.

O misiune a FMI s-a aflat la Bucureşti, în perioada 28 octombrie – 9 noiembrie, pentru a doua revizuire a acordului stand-by, dar România nu a îndeplinit toate condiţiile pentru finalizarea procedurii. Astfel, Fondul a anunţat că este pregătit să trimită o nouă misiune de îndată ce situaţia politică va permite şi, ulterior, să supună aprobării boardului revizuirea.

A treia tranşă din acordul cu FMI ar putea veni la primăvară

România a primit până în prezent primele două tranşe din împrumutul de la FMI, ce însumează 6,9 miliarde de euro. Tranşa a treia, de 1,5 miliarde de euro, era programată pentru luna decembrie, iar cea de-a patra, de aproximativ 820 millioane de euro, pentru luna martie a anului viitor.

Reprezentul FMI în România şi Bulgaria, Tonny Lybek, a declarat în luna noiembrie că întârzierea adoptării unui buget credibil creează posibilitatea întârzierii următoarei tranşe de la FMI şi primirea acesteia concomitent cu tranşa a patra, respectiv la mijlocul lunii martie a anului viitor.

Întrebat dacă există posibilitatea primirii tranşelor trei şi patru concomitent, Lybek a răspuns că este foarte posibil, având în vedere că o misiune de evaluare a FMI pentru acordarea tranşei a patra este programat să vină în România la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lui februarie.

SURSA:Mediafax