Într-un comunicat publicat după terminarea consultărilor din cadrul Articolului IV cu Rusia, Fondul apreciază că majorarea investiţiilor în infrastructură trebuie compensată de reducerea altor cheltuieli în ideea de a reface rezerva fiscală. La 1 septembrie fondul care colectează veniturile din petrol ale Rusiei se situa la 85,4 miliarde de dolari, sau 4,3% din PIB, mult sub ţinta Guvernului de 7% din PIB.

‘Ritmul de creştere încetineşte iar riscurile sunt orientate în jos din cauza posibilelor şocuri externe şi interne’, anunţă FMI la sfârşitul misiunii sale la Moscova. ‘Pentru a proteja cheltuielile pentru investiţii care stimulează creşterea economică, efortul de ajustare ar trebui să se concentreze pe creşterea eficienţei cheltuielilor şi continuarea reformelor structurale, în special reforma sistemului de pensii’, adaugă Fondul.

FMI estimează că Produsul Intern Brut al Rusiei va creşte cu 1,5% în acest an şi cu 3% în 2014, comparativ cu estimările din luna iulie când se aştepta la creşteri de 2,5%, respectiv 3,3%.

De asemenea, FMI şi-a reluat apelul către Banca centrală a Rusiei pentru ca aceasta să menţină nemodificată dobânda de bază, apreciind că politica monetară actuală permite atingerea obiectivelor de inflaţie pe termen mediu. Potrivit prognozelor Fondului, inflaţia la finele anului ar putea coborî în acest an la 6,2% de la 6,6% în 2012 urmând să continue să scadă până la 5,4% în 2014.

În replică, ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, a apreciat că Guvernul rus ar trebui să evite o austeritate drastică într-o perioadă în care ritmul de creştere încetineşte. Siluanov a subliniat că nu este de acord cu punctul de vedere al FMI, care cere reducerea cheltuielilor. ‘Într-o perioadă de încetinire economică nu trebuie redusă cererea statului deoarece aceasta va da o dublă lovitură economiei’, a declarat Siluanov.

Încetinirea creşterii economice şi revizuirea estimărilor referitoare la veniturile obţinute de pe urma privatizărilor au determinat săptămâna trecută Guvernul de la Moscova să-şi majoreze estimările de deficit până în 2015. Guvernul rus intenţionează să îngheţe salariile în sistemul public, cheltuielile publice (exceptând pensiile şi ajutoarele sociale) urmând să fie reduse cu până la 5%. AGERPRES