FMI a anunţat săptămâna trecută că experţii săi au ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean cu privire la un nou program economic în valoare de 40 de miliarde de dolari, din care 17,5 miliarde de dolari ar urma să vină de la FMI, iar restul de la comunitatea internaţională. 

Consiliul de Administraţie al FMI se va reuni la finele lunii februarie sau începutul lui martie pentru a aproba noul program pe patru ani destinat Ucrainei, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice. Repartizarea exactă a fondurilor nu va fi, însă, finalizată înainte ca planul să fie supus aprobării FMI, a recunoscut Rice, menţionând în special incertitudinile cu privire la finanţare apărute de pe urma restructurării datoriei pentru creditorii privaţi. 

'Ceea ce avem nevoie până la următoarea reuniune a boardului este un semnal clar că planul global de finanţare merge în direcţia bună', a precizat Gerry Rice, adăugând că este încrezător că toate cele 40 de miliarde de dolari vor fi strânse în timp util. 

Ministerul de Finanţe din Ucraina declara că pachetul de finanţare va include şi o ştergere de datorie de până la 15 miliarde de dolari care ar putea apărea în urma discuţiilor cu creditorii privaţi, discuţii ce ar urma să înceapă luna viitoare. Însă, grupul de lobby al industriei financiare globale (Institute of International Finance) şi-a exprimat îngrijorarea că Guvernul de la Kiev are deja o idee precisă cu privire la ce va obţine de la creditorii privaţi înainte ca discuţiile să înceapă. 

Războiul cu separatiştii pro-ruşi a provocat o contracţie a Produsului Intern Brut al Ucrainei de 7,5%, în timp ce valoarea monedei naţionale a Ucrainei s-a prăbuşit, iar rezervele valutare sunt la un nivel critic. Agenţiile de rating şi economiştii avertizează că datoria suverană a Ucrainei va trebui renegociată pentru a se asigura că ţara nu intră în incapacitate de plată.

AGERPRES