Studiile arată că populaţia Asiei îmbătrâneşte mai rapid decât oriunde altundeva în lume. Ţările cu o populaţie care îmbătrâneşte rapid, precum China, Japonia, Coreea de Sud şi Thailanda, vor avea populaţii active din ce în ce mai mici în viitor şi posibil o creştere mai mică a productivităţii.

Aceste ţări ar putea înregistra o creştere anuală a Produsului Intern Brut mai redusă cu până la un punct procentual", a declarat directorul FMI, Christine Lagarde, la o conferinţă organizată la Seul.

În acest context, Christine Lagarde, directorul FMI, a cerut guvernelor din regiune să "crească proporţia femeilor în rândul forţei de muncă", prin sprijinea mamelor care lucrează, prin alocaţii familiale şi stimulente pentru lucrul în regim part-time.

De asemenea, în ţări precum India, unde populaţia creşte în continuare, autorităţile trebuie să faciliteze accesul fetelor la educaţie şi accesul femeilor la sectorul financiar, a adăugat Lagarde.

Potrivit unor studii menţionate de directorul FMI, reducerea decalajelor între sexe pe piaţa muncii ar permite creşterea PIB-ului Japoniei cu 9%, a PIB-ului Coreei de Sud cu 10%, iar a PIB-ului Indiei cu 27%.

Într-un raport publicat recent, FMI avertiza că ritmul de creştere a populaţiei va scădea la zero în Asia până în anul 2050, iar proporţia populaţiei active, care acum a atins vârful, va scădea în următoarele decenii.

În  2030 se estimează că Japonia va avea 28% din populaţie cu vârstă mai mare 65 de ani, devenind astfel prima ţară "ultra-îmbătrânită". O cincime din populaţia Coreei de Sud va avea peste 65 de ani în 2030.

China şi Japonia sunt a doua, respectiv a treia, economie mondială, iar încetinirea economiilor lor riscă să aibă efecte semnificative la nivel mondial.