Conform estimărilor, jumătate din creșterea globală va fi concentrată în China, Statele Unite, India și Indonezia, informează BusinessInsider.

Pe baza calculelor Bloomberg din datele din World Economic Outlook publicate de FMI săptămâna trecută, partea Chinei din expansiunea Produsului Intern Brut Global va fi de 22,6%, cea a Indiei de 12,9%, iar SUA va adăuga ”doar” 11,3%.

Aceste țări sunt urmate de Indonezia, Germania, Turcia și Japonia, fiecare cu o contribuție mai mică de 3,6%. Trei sferturi din creșterea globală va proveni dintr-un număr de 20 de țări, iar peste 50%  va veni doar din China, India, SUA și Indonezia.

FMI: O creștere globală de aproximativ 3% în următorii cinci ani

De asemenea, Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca aportul la creșterea economică al Braziliei, Rusiei, Indiei și Chinei să fie mai mare decât cel al țărilor din Grupul celor Șapte (G7).

În general, FMI anticipează o creștere globală de aproximativ 3% în următorii cinci ani, într-un mediu cu rate ale dobânzilor mai ridicate.

Raportul FMI a evidențiat că recentele turbulențe bancare și inflația au sporit riscurile de recesiune. Luna martie a adus prăbușirea Silicon Valley Bank și Signature Bank, pe lângă probleme ale băncilor Silvergate, Credit Suisse și altele.

Cea mai slabă perspectivă din ultimii mai bine de 30 de ani

”Este cea mai slabă perspectivă din ultimii mai bine de 30 de ani. Riscurile la adresa perspectivelor sunt direct în sens negativ. Multe incertitudini umbresc perspectivele pe termen scurt și mediu, pe măsură ce economia globală se ajustează la șocurile din 2020-2022 și la recentele turbulențe din sectorul financiar. Preocupările legate de recesiune au căpătat relevanță, în timp ce continuă să persiste îngrijorările legate de inflația extrem de ridicată”, susțin specialiștii Fondului Monetar Internațional.

China, unul dintre cele mai slabe ritmuri de creștere în 2022

China, a doua economie mondială, a înregistrat anul trecut unul dintre cele mai slabe ritmuri de creștere în aproape o jumătate de secol, activitatea economică în trimestrul patru al anului trecut fiind puternic afectată de restricțiile impuse prin politica „zero Covid”.

Produsul intern brut al Chinei a crescut cu 3% în 2022. Politica zero-Covid a țării, înrăutățirea relațiilor cu SUA, precum și „șocul imobiliar” din 2022 au atenuat creșterea, a menționat KraneShares într-un raport publicat săptămâna trecută. În decembrie, China s-a angajat să facă din cererea internă o prioritate economică.

O nouă infuzie de capital

„Efectele schimbărilor de reglementare care afectează industria de dezvoltare imobiliară au persistat mai mult, în ciuda angajamentului guvernului de a stabiliza sectorul”, a spus Chen. Piața imobiliară din China a încetinit brusc în 2022, deoarece guvernul a înăsprit restricțiile privind împrumuturile pentru dezvoltatori.

Un sondaj realizat de Reuters indică o redresare a PIB-ului Chinei la 4,9% în 2023, iar mulți economiști se așteaptă la accelerarea creșterii din trimestrul doi. O redresare solidă a Chinei ar putea tempera așteptata recesiune globală, dar ar putea spori presiunile inflaționiste.

În ritm trimestrial, PIB-ul Chinei a înregistrat o creștere zero în perioada octombrie-decembrie 2022, după un avans de 3,9% în trimestrul trei din 2022.