Fondul Monetar Internaţional (FMI) a deblocat un împrumut de peste un miliard de euro destinat Bosniei, după ce acordarea fondurilor a fost întârziată de îngrijorările instituţiei financiare internaţionale legate de programul de reforme al statului balcanic, informează Mediafax.

„Consiliul executiv al FMI a aprobat azi (miercuri – n.r.) acest acord stand-by pe trei ani pentru Bosnia-Herţegovina”, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare. Împrumutul a fost acordat pentru a ajuta statul să depăşească criza economică mondială, precizează FMI.

O primă tranşă a împrumutului este disponibilă imediat, iar alte vărsăminte vor fi analizate trimestrial.

Bosnia nu a îndeplinit toate condiţiile

Acordul pentru împrumut a fost semnat în luna mai, însă una din condiţiile impuse Bosniei pentru a beneficia de fonduri a fost reducerea cheltuielilor publice cu peste 300 milioane euro. Ulterior, responsabilii FMI au concluzionat că Bosnia nu a îndeplinit toate criteriile fixate, a afirmat ministrul bosniac al Finanţelor, Dragan Vrankic.

Banca Mondială a estimat că economia Bosniei se va comprima sever în acest an din cauza crizei mondiale, situaţie în care un ajutor financiar din partea FMI este necesar pentru a asigura stabilitatea financiară a statului.

SURSA: Mediafax