România va investi 420 de milioane de euro în industria microelectronicii

La începutul anului 2022, Ministerul Economiei a lansat apelul pentru depunerea de proiecte de tip IPCEI pentru dezvoltarea microelectronicii în România. În urma preselecţiei, s-au calificat opt participanţi direcţi şi 34 de potenţiali beneficiari indirecţi cooptaţi, această notificare fiind transmisă şi Comisiei Europene (CE).

„După un an de aşteptare, România primeşte vestea cea mare: 3 din 8 companii şi 24 de entităţi din mediul academic şi IMM (participanţi indirecţi) vor primi finanţare în valoare de 420 milioane euro. Aşa cum am mai spus, Ministerul Economiei susţine finanţarea proiectelor de cercetare şi producţie de prototip prin programul IPCEI pentru microelectronică.

Din acest moment avem noi oportunităţi pentru sectorul tehnologic din România în urma aprobării de către Comisie a proiectelor ce propun soluţii de acţionare inteligente pentru vehicule electrice, dezvoltare de tehnologii inovatoare în domeniul automotive, soluţii combinate de procesoare şi software etc”, a explicat, vineri, ministrul de resort, Florin Spătaru, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Economiei.

Despre proiectul pentru microelectronică şi tehnologii de comunicare (IPCEI)

Potrivit sursei citate anterior, Comisia Europeană (CE) a aprobat un proiect important de interes european comun pentru microelectronică şi tehnologii de comunicare (IPCEI) pentru a sprijini cercetarea, inovarea şi prima implementare industrială a microelectronicii şi a tehnologiilor de comunicaţii de-a lungul întregului lanţ valoric. Proiectul a fost aprobat în conformitate cu normele Uniunii Europene (UE) privind ajutoarele de stat.

Statele membre din UE vor oferi până la 8,1 miliarde euro prin finanţare publică, fiind așteptată o deblocare a 13,7 miliarde euro din investiţii private.

În cadrul IPCEI ME/CT, 56 de companii, inclusiv întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) şi start-up-uri, vor derula 68 de proiecte. Proiectul, denumit „IPCEI ME/CT”, a fost pregătit şi notificat în comun de 14 state membre din UE, printre care şi România, care a inclus finanţarea IPCEI ME/CT în PNRR.

IPCEI ME/CT se referă la proiecte de cercetare şi dezvoltare care acoperă sfera de microelectronică şi tehnologiile de comunicare de-a lungul întregului lanţ valoric, de la materiale şi instrumente până la proiectarea cipurilor şi a proceselor de fabricaţie.

Primele produse noi pot fi introduse pe piaţă încă din 2025, iar finalizarea întregului proiect este planificată pentru 2032 cu termene care variază în funcţie de proiecte şi de companiile implicate. Se preconizează crearea a aproximativ 8.700 de locuri de muncă directe şi multe altele indirecte.