Ies la iveală noi neînţelegeri între premierul Florin Cîţu şi fostul ministru de Finanţe, Alexandru Nazare, demis recent din Guvern.

Cîţu se opune unei alocări de 14,3 milioane de euro pentru Banca Internaţională de Investiţii

Acesta din urmă ceruse 14,3 milioane de euro pentru participarea României la majorarea de capital a Băncii Internaţionale de Investiţii, ce este controlată de Rusia. Nazare iniţiase un memorandum prin care cerea Guvernului să aprobe participarea ţării noastre la majorarea de capital, documentul fiind trimis apoi la avizare către mai multe ministere.

Premierul Florin Cîţu este clar împotriva acestei acţiuni şi s-a declarat “neplăcut surprins” de faptul că fostul ministru a aprobat respectivul memorandum, notează Economedia.ro.

“În nici un caz nu vom participa la mărirea de capital, nu e politica statului român de a investi într-o bancă rusească asupra căreia există mai multe semne de întrebare”, a precizat Cîţu.

“România nu are nimic de câștigat (…) sunt foarte multe semne de întrebare despre activitatea acestei bănci”

“Stiți foarte bine opinia mea chiar de când eram în opoziție. România nu are nimic de câștigat de pe urma participării la această bancă, știți foarte bine că sunt foarte multe semne de întrebare despre activitatea acestei bănci. În ceea ce mă privește sunt total suprins și neplăcut surprins să văd acest memorandum semnat de fostul ministru și dat spre avizare spre Guvern.

Nu înțeleg cum de s-a ajuns sau cine l-a convins și ar trebui să facem o investigație şi să vedem cine l-a convins că este un lucru bun pentru România să luăm bani. Ieri l-am văzut (memorandumul – n.red.), l-am primit și am fost, vă spun, repet, total surprins neplăcut, având în vedere opinia mea, a statului român și a tuturor celor care până acum au vorbit despre modul în care vrem să dezvoltăm România și în ce direcție vrem să mergem”, a declarat Florin Cîţu.

Conflict Florin Cîţu – Eugen Teodorovici în 2018, pe tema aceleiaşi bănci

Banca Internaţională de Investiţii funcţionează din 2019 de la Budapesta. Presa internaţională, dar şi opoziţia din Ungaria, au atras atenţia, de multe ori, asupra controverselor diplomatice din jurul acestei instituţii bancare, bănuite că ar avea legături cu agenţiile de spionaj din Rusia.

Florin Cîţu a mai avut o luare de poziţie cu privire la această bancă şi în 2018. Până atunci, România era reprezentată doar la nivel de secretar de stat, însă Eugen Teodorovici a devenit primul ministru român de Finanţe care a intrat în board-ul guvernatorilor.

Cîţu, la vremea respectivă senator PNL, l-a acuzat pe ministrul Eugen Teodorovici (PSD) că a intrat în board-ul de guvernatori al Băncii Internaţionale de Investiţii doar pentru a beneficia de privilegiile diplomatice ce veneau la pachet cu funcţia.

Sursa foto: Economedia.ro