În CV-ul oficial al premierului Florin Cîțu apărea faptul că între 1997-1999, a făcut un masterat la Universitatea de Stat din Iowa, după care, până în 2002, acesta ar fi studiat la aceeași universitate un doctorat, însă fără a susține examenul final.

Universitatea de Stat din Iowa a transmis faptul că Florin Cîțu ar fi încheiat studiile la Masterul Major Economics pe 11 mai 2002.

”Confirmăm că Florin Cîțu a primit o diplomă Master of Science în Economie (Major Economics) pe 11 mai 2002 de la Universitatea de Stat Iowa”, transmite Libertatea.

De asemenea, universitatea a mai amintit că, într-adevăr, Cîțu a fost înscris la cursurile ei, în total, din august 1997 și până în mai 2002, dar că masterul și l-a luat în mai 2002. Iowa State nu a mai amintit nimic despre doctorat, pe care în primul email spusese deja că nu-l are în înregistrările facultății.

Florin Cîțu și-a recunoscut fapta

Florin Cîțu a transmis, prin biroul de presă al Guvernului că, într-adevăr, „Dizertația pentru master a fost prezentată în 2002”. El nu a răspuns la întrebarea de ce și-a trecut masterul terminat în 1999, dacă finalizarea acestuia a fost, de fapt, în 2002.

Pe fondul dezbaterilor privind lucrurile ascunse de premierul Florin Cîțu în legătură cu perioada studenției din Statele Unite, ziariștii au cerut date oficiale de la instituțiile academice din SUA pentru a verifica autenticitatea altor informații din aceeași perioadă, furnizate de politician. E vorba despre afirmațiile politicianului care țin de studiile universitare.

În declarații și în CV-ul oficial al șefului Guvernului României figurează două instituții americane de învățământ superior: Colegiul Grinnell și Universitatea de Stat Iowa.

Florin Cîțu a absolvit cu o diplomă BA în Economie, în mai 1996

Florin Cîțu a început facultatea la Grinnell College în 1992, pe care l-a absolvit în 1996, potrivit propriilor declarații.  Facultatea în Statele Unite durează patru ani, în comparație cu cei trei ani standard din Europa. Cîțu și-a încheiat studiile de licență în primăvara lui 1996.

”Confirmăm că domnul Florin Cîțu a fost studentul nostru și a absolvit cu o diplomă BA în Economie, în mai 1996”, răspunde Grinnell College, la cererea jurnalistului Recorder Laurențiu Ungureanu.

A terminat în primăvară, nu în vară, pentru că, în general, studiile din SUA sunt, ca sezon, devansate față de Europa. Anul universitar începe mai devreme, la finalul verii, dar se și termină mai devreme, în primăvară. La Grinnell College anul universitar ia startul în august și se încheie la începutul lui mai.

Grinnell College este un colegiu privat din statul Iowa, plasat foarte bine, între primele 15 colegii naționale de arte liberale din America, potrivit US Best Colleges, unul dintre siteurile reper ale zonei academice. Premierul a obținut aici o diplomă de licență în Economie. Este echivalentul ca rang academic al unei diplome de licență de facultate din România, desigur la un nivel educațional sensibil mai ridicat, sistemul american de educație fiind apreciat drept cel mai performant din lume.

La întrebarea ”De ce premierul consideră că programul a fost terminat în 1999 și a scris asta în CV, câtă vreme facultatea spune că l-a terminat în 2002 și el însuși recunoaște că l-a terminat prin dizertație în 2002?”, reprezentantul Guvernului României n-a mai răspuns, conform Libertatea.

Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin