Florin Barbu va începe un dialog cu procesatorii și retailerii

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat vineri, pe 22 septembrie, că în două săptămâni, va începe un dialog cu procesatorii şi retailerii privind limitarea adaosului comercial la alimentele de bază. În funcție de cum vor evolua discuțiile, Guvernul va veni cu o completare la aceste produse, a adăugat el.

„În două săptămâni, aşa cum am discutat cu domnul prim-ministru, aşa cum am procedat şi la aprobarea ordonanţei, am dorit să avem un dialog cu procesatorii şi cu retailerii. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în perioada următoare. În funcţie de discuţiile pe care le vom avea, vom veni cu o completare la aceste produse sau sigur poate să fie inclusiv un acord pe care putem să îl încheiem şi cu retailerii.

Vreau să mulţumesc pe această cale atât procesatorilor, cât şi retailerilor că au respectat această ordonanţă şi din câte se vede şi, aşa cum a spus şi Consiliul Concurenţei, în medie, anumite alimente de bază au scăzut şi cu 49%”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă susținute la Buzău.

Unele produse se ieftinesc, altele se scumpesc

Florin Barbu a vorbit, de asemenea, despre afirmațiile unor analiști economici, potrivit cărora alimentele de pe listă au scăzut la preţ, însă altele s-au scumpit şi am văzut o stagnare a inflaţiei.

„Haideţi să aşteptăm luna viitoare cu inflaţia”, a spus el.

Ministrul este convins că „poate să scadă, dar inflaţia nu e numai din partea de produse agroalimentare, inflaţia poate să fie şi din creşterea la alte produse, nu neapărat agroalimentare. Inflaţia este per total pe ţară.”

„Să nu aruncăm inflaţia pe agricultură şi produsele agroalimentare”, a afirmat acesta.

Florin-Ionuț Barbu
SURSA FOTO: Facebook Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va efectua o deplasare la Kiev

Tot la Buzău, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că urmează să efectueze o deplasare la Kiev, alături de mai mulți miniștri. Scopul acestei deplasări va fi finalizarea discuțiilor privind exportul de cereale ucrainene pe teritoriul României.

Șeful Executivului a precizat și că discută zilnic cu omologul său ucrainean.

Marcel Ciolacu a vorbit, totodată, despre sistemul de dublă licenţiere privind exportul grânelor.

Amintim că luni, pe 18 septembrie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va cere miniștrilor Agriculturii şi Economiei un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile să se prelungească interdicţia importului de cereale ucrainene şi a adăugat că aşteaptă de la prim-ministrul Ucrainei o propunere de licenţiere, după ce Comisia Europeană a solicitat să se vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE.

Acesta a precizat că de când Comisia a decis să nu mai prelungească interdicția, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România.