Statisticile Ministerului Agriculturii si Alimentatiei (MAA) arata ca productia totala de floarea-soarelui din acest an este una record, de 1,292 milioane tone, cea mai mare realizare la aceasta cultura din istoria Romaniei. Cu toate acestea, fabricile de ulei se plang ca procurarea de materie prima a devenit din ce in ce mai grea. Si nu din lipsa banilor, ci din cauza exporturilor masive de floarea-soarelui, care impiedica aceasta planta sa mai ajunga la industrializare la intern. „Culmea este ca acum, cand avem bani, gasim din ce in ce mai putina floarea-soarelui si din ce in ce mai scumpa”, ne spune Vasile Duta, directorul general al fabricii de ulei Muntenia SA Bucuresti.
Conform datelor MAA, din cele 1, 29 milioane tone de floarea-soarelui, 1,11 sunt destinate fondului de consum si furaje, 3.525 tone sunt alocate pentru samanta, iar restul a ramas in curtea cultivatorilor. Vasile Duta sustine ca, din cantitatea raportata de minister ca se afla in silozuri, numai jumatate este de fapt depozitata, iar din aceasta o treime merge la export.
Exista solutii pentru
descurajarea exportului
Din iunie 1997, pe vremea guvernului Ciorbea, exportul la floarea-soarelui a fost liberalizat, adica fara contingente. Moment din care vanzarea pe piete straine a devenit pentru multi mai rentabila decat plasarea semintelor de floarea-soarelui la fabricile de ulei din Romania. Ca dovada stau statisticile MAA, din care reiese ca exportul total de floarea-soarelui realizat in 1998 a fost de patru ori mai mare decat cel inregistrat in 1997. Respectiv 97.395 tone, fata de 24.772 tone.
In primele sapte luni din acest an, s-au exportat 38.554 tone de seminte de floarea-soarelui. In schimb, importurile de ulei pe primele cinci luni din 1999 au inregistrat o crestere de 200%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania, sustine ca este impotriva oricaror stimulente de export de materii prime pentru care exista capacitati de prelucrare in Romania. „In aceasta situatie, exporturile se pot stopa prin diverse masuri, cum ar fi contingentarea, atunci cand nu exista un surplus de productie, sau neacordarea primelor la export. Dar aceste solutii nu eu trebuie sa le iau, ci guvernul”, spune Mihai Ionescu.
Situatia este dificila pentru fabricile de ulei, care au angajat un volum de credite de 1.000 miliarde lei, pentru achizitionarea materiei prime, dar avantajoasa pentru cultivatori si exportatori. In luna august, la doua saptamani de cand incepuse recoltarea florii-soarelui, fabricile producatoare de ulei ofereau la achizitie preturi de 1.800-2.100 lei/kg. Putini cultivatori si-au vandut productiile la aceste sume, considerandu-le prea mici pentru acoperirea costurilor lor.
Agricultorii se plangeau la acea vreme de aparitia unor carteluri ale cumparatorilor de floarea-soarelui, care mentin un pret scazut la cumparare si vand, mai departe, marfa scump. Chiar ministrul industriei, Radu Berceanu, a cerut Oficiului Concurentei sa analizeze acest aspect. Ion Ghizdeanu, consilier la Oficiul Concurentei, sustine ca ancheta a inceput si inca este in curs.
Pe langa cele 17 fabrici de ulei existente in Romania, printre cumparatorii de floarea-soarelui se afla si unitatile Comcereal si Cerealcom, in majoritate privatizate, si cele 400 de prese de ulei de mica capacitate din mediul rural. In prezent, preturile de achizitie se situeaza la un nivel de 2.500-2.600 de lei/kg.
Pretul semintelor ar putea scumpi uleiul
Conform datelor MAA, micile unitati private de prelucrare a florii-soarelui vor achizitiona din recolta pe 1999 circa 100 de mii tone, iar marile fabrici, 600 de mii tone. MAA estimeaza ca prin prelucrarea acestor cantitati vor rezulta circa 270 mii tone ulei de floarea-soarelui, din care 210 mii tone pentru asigurarea pietei interne, 15 mii tone la rezerva nationala, iar restul de 45 mii tone, ramane disponibil la export.
Pe de alta parte, Vasile Duta sustine ca putine fabrici producatoare de ulei detin, in prezent, suficiente stocuri de floarea-soarelui care sa le asigure productia pana la viitoarea recolta. Importurile de materie prima ar fi o solutie. Insa nu sunt avantajoase. „Taxele vamale aplicate la importurile de floarea-soarelui ridica pretul cu 50%. De exemplu, la iesirea din Ucraina se aplica o taxa de 23%. La intrarea in Romania, se mai aplica o cota de 30%. Dintr-o data dubleaza pretul. Daca exportul de floarea-soarelui este liberalizat, de ce nu se scot taxele vamale si la import”, precizeaza Vasile Duta.
Primele efecte ale acestei situatii se vor reflecta asupra pretului uleiului romanesc. „Eventualele scumpiri ale uleiului vor aparea ca urmare a cresterii pretului la floarea-soarelui si nu in urma majorarii tarifelor la energia electrica, care va fi de doar 2,2%”, mai sustine Duta.