Arcadia va implementa în proiectarea imobilului de 11 etaje tehnologia japoneză denumită Splice Sleeve NMB, pentru protecţie împotriva cutremurelor.

„Prima clădire multietajată din Bucureşti care va fi construită din cadre prefabricate din beton va beneficia de un şantier eficient, deoarece partea de structură va fi realizată în fabrică şi asamblată pe şantier“, a declarat Florin Nistor Chinole, partener fondator al Arcadia Engineering.

Prinţul saudit Khaled bin Alwaleed, fiul lui Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz al Saud – cel mai bogat saudit, a cumpărat în urmă cu doi ani 50% din acţiunile Arcadia Engineering, controlată de Florin Nistor Chinole şi Cristian Chirazi. Achiziţia a fost realizată prin intermediul KBW Investments.

Consorţiul de investitori imobiliari Forte Partners şi-a propus să construiască pe o parte din terenul fostei fabrici de pâine Spicul două clădiri de birouri al căror cost de dezvoltare a fost estimat la circa 100 mil. euro. Ambele imobile ar trebui predate până în septembrie 2017.

Prima clădire din The Bridge, a cărei construcţie a început în februarie, va avea o suprafaţă închiriabilă de 36.000 mp, iar a doua circa 21.000 mp. BCR a semnat în aprilie un contract de închiriere cu Forte Partners, după ce a decis să-şi consolideze funcţiile centrale ale băncii în două clădiri. O parte din activitatea instituţiei financiare se va desfăşura în Bucharest Financial Plaza din Calea Victoriei şi o altă parte va fi mutată în The Bridge.

Cine este Forte Partners

Fostul coordonator al activităţilor imobiliare locale ale grupului italian Cefin, fondatorul companiei de consultanţă imobiliară Eurisko şi fondatorul brandurilor Primola şi Nova Brasilia au decis în 2014 să îşi pună proprietăţile şi expertiza la comun, pentru a intra în liga mare a jucătorilor imobiliari. Geo Mărgescu, Ionuţ Dumitrescu şi Johny Jabra deţin acum împreună, sub cupola Forte Partners, un portofoliu de 15 proprietăţi generatoare de venituri, evaluate la circa 26 mil. euro, printre care se regăsesc clădiri de birouri şi o serie de spaţii comerciale în centrul Bucureştiului, la care se adaugă terenuri în cele mai fierbinţi zone imobiliare.

Antreprenorul Ionuţ Dumitrescu a vândut în 2008 compania Eurisko grupului american CBRE, pentru circa 35 mil. dolari. Ulterior s-a concentrat pe intermedierea vânzărilor de terenuri pentru marii retaileri internaţionali şi pe dezvoltare imobiliară. El a construit în 2009 clădirea de birouri HQ Victoriei, în suprafaţă de 9.000 mp, care în 2012 a fost vândută fondului grec de investiţii Zeus Capital pentru circa 12 mil. euro. În 2014 a cumpărat de la producătorul de bere Heineken România terenul pe care a funcţionat până în 2005 fabrica de bere Griviţa din Bucureşti, tranzacţie evaluată la circa 15 mil. euro. Recent, o parte din teren (11.000) a fost vândut dezvoltatorului lituanian Hanner pentru 5 mil. euro. Noul proprietar vrea să facă aici un proiect mixt cu spaţii de birouri şi locuinţe.

Un alt nume cu rezonanţă, aflat pe lista fondatorilor Forte Partners, este cel al libanezului Johny Jabra. Alături de fratele său, Jihad Jabra, şi-a început afacerile în România comercializând cafeaua Nova Brasilia, brand vândut în 2001 americanilor de la Kraft. Banii au fost investiţi în producţia de ciocolată şi biscuiţi, care cuprindea brandurile Primola şi Ulpio. În 2011, familia austriacă Meinl a cumpărat de la fraţii Jabra brandul Primola, fabrica din Berceni rămânând în continuare în proprietatea acestora. În plus, ei au mai cumpărat în 2014 o parte din activele producătorului de lactate Lactaprod din Brăila, aflat în faliment.

În paralel cu afacerile din domeniul alimentar, investitorii au intrat şi pe piaţa imobiliară, unde au dezvoltat clădirea de birouri Nova Building (6.800 mp) din zona Dimitrie Pompeiu. Imobilul a fost pus pe piaţă şi închiriat de banca Italo-Romena în 2008, iar patru ani mai târziu vândut către bancă pentru circa 15 mil. euro. Fraţii Jabra mai deţin o serie de clădiri de birouri de dimensiuni mici şi medii precum Beller Office Building (500 mp), din zona Dorobanţi, ocupată pe jumătate de Banca Românească, şi imobilul Aurel Vlaicu Office Building (2.356 mp), de pe Şoseaua Pipera, ocupat în proporţie de 87% de Whirlpool Romania. Şi proprietăţile lor au intrat acum în portofoliul Forte Partners.