Agenţia de evaluare financiară Fitch a redus calificativul General Motors (GM) de la „C” la „D”, cel mai redus rating pe care îl poate acorda, ca urmare a falimentului grupului, şi a avertizat că posesorii de creanţe GM negarantate vor recupera 0-10% din valoarea acestora.

Fitch va acorda un nou calificativ unei entităţi reorganizate, însă acesta nu ar urma să depăşească „CCC”, întrucât compania va ieşi din procesul de restructurare cu un nivel ridicat de îndatorare şi capacităţi reduse de generare de capital pe termen scurt, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare.

Specialiştii se aşteaptă ca accesul la credite să rămână dificil pentru o nouă companie, iar statul să acopere necesarul de finanţare al GM.

Pasivele, dublu cât activele

GM, cu o istorie de peste 100 de ani, a cerut, luni, protecţia legii falimentului şi a anunţat că pasivele grupului, de peste 170 de miliarde de dolari, depăşesc de peste două ori valoarea activelor, transmite Reuters.

Astfel, la 31 martie, pasivele GM totalizau 172,8 miliarde de dolari, iar activele 82,3 miliarde de dolari.

Falimentul GM este al treilea din istoria SUA, ca valoare a activelor, după Lehman Brothers, cu 691 miliarde de dolari, şi WorldCom, companie de telefonie cu active de 104 miliarde de dolari.

Autorităţile vor contribui cu un sprijin financiar de 40 de miliarde de dolari la reorganizarea producătorului auto, iar costurile totale de la primul ajutor guvernamental, virat grupului din ianuarie, la suma cheltuită pentru faliment şi reorganizare se vor ridica la 60 miliarde de dolari.

SURSA: Mediafax