”Schimbarea perspectivei este provocată de procedurile legale începute de statul român în privinţa Rompetrol Group faţă de conversia acţiunilor realizată în 2010 şi de sprijinul acordat de KazMunaiGaz. În 2011, Justiţia din România a respins cererile Executivului, dar acestea au fost atacate de Guvernul României, însă în mai 2012 procesele au fost suspendate pentru o perioadă de şase luni de negocieri între cele două părţi”, se arată în comunicatul Fitch.

Agenţia subliniază că a luat în considerare scenariul potrivit căruia Rompetrol va fi obligat să răscumpere 44 la sută din acţiunile pe care statul le deţine la Rompetrol printr-o conversie de tip bonduri pentru acţiuni, însă grupul se va bucura în continuare de sprijinul KazMunaiGaz, ceea ce va avea un impact neutru asupra ratingului.

KazMunaiGaz, care este unicul acţionar din iulie 2009 al Rompetrol, a oferit sprijin financiar grupului, inclusiv un împrumut sindicalizat pe cinci ani cu o valoare de 200 milioane de dolari, iar sprijinul financiar istoric a ajuns la 1,1 miliarde dolari, reprezentând majorarea capitalului companiei.

Fitch ia în considerare faptul că legăturile strategice şi legale între cele două entităţi, Rompetrol şi KazMunaiGaz vor rămâne puternice, iar cele operaţionale vor fi moderate.

Agenţia de evaluare notează că fluxurile de capital al Rompetrol au rămas negative în 2011 datorită cheltuielilor de capital legate de modernizarea rafinăriei Petromidia, în contextul în care sectorul de rafinare din Europa este într-o situaţie dificilă.

Fitch aşteaptă un an 2010 în care fluxul financiar liber de disponibilităţi va fi negativ, iar lichiditatea va fi susţinută de împrumutul neutilizat de 200 milioane de dolari.

Grupul Rompetrol este o companie petrolieră multinaţională, cu sediul în Amsterdam, Olanda, cu majoritatea operaţiunilor şi activelor în Franţa, România, Spania şi Europa de Sud-Est. Principalele activităţi ale grupului sunt în domeniile rafinare şi marketing/vânzare de produse petroliere, dar şi în operaţiuni adiţionale – explorare şi producţie, servicii petroliere, EPCM, transport etc.

Cu operaţiuni în 12 ţări, grupul intenţionează să devină unul dintre cele mai importante companii integrate petroliere din Europa.
Sursa: Agerpres