Acest nou local se numește Trattoria Firenze și se află la intersecția dintre Batiștei și Vasile Lascăr, într-o casă veche și frumoasă unde pe vremuri funcționa un restaurant cu nume greu de pronunțat (MJU), pe care l-am vizitat de câteva ori și nici până astăzi nu știu dacă mi-a plăcut sau nu. Era un restaurant fusion, decorat destul de fistichiu, cu impresii exagerat artistice, unde găseai tot felul de combinații de mâncăruri în meniu, care sunau foarte pretențios, dar care nu erau în aceeași măsură gustoase. Oricum, n-a supraviețuit. Și în locul lui a apărut o trattorie. O schimbare semnificativă, care poate să aducă mai mult succes proprietarilor decât a avut MJU pe vremuri.
Mâncarea italienească pare să fie un pariu sigur în România. Cel puțin Bucureștiul are restaurante de acest gen pentru toate buzunarele și gusturile și toate par să se descurce bine merci de mai mulți ani de zile. Nu sunt cam multe totuși? Eu unul cred că da. Dar asta nu înseamnă că Trattoria Firenze este “în plus”. Păstrându-și calitățile pe care eu unul i le-am găsit poate să își facă loc și să reziste chiar și într-o piață foarte aglomerată.
L-am vizitat într-o seară de sâmbătă și era cam gol. Dar am înțeles că au avut și seri mai bune, cu majoritatea meselor ocupate. Localul este destul de mare oricum și nici nu se află cumva “la vedere”, pe o stradă intens circulată, ca lumea să-l descopere ușor. Impresia generală a fost una buna către foarte bună. Am fost plăcut impresionat să văd că au schimbat aproape cu totul decorul fostului MJU și că acum locul arată ca un restaurant normal, unde poți să mănânci în tihnă fără să te simți agresat în vreun fel de culorile sau desenele stranii de pe pereți. Pe alocuri un pic prea banal, ca să fiu cusurgiu până la capăt, dar dacă tot ce aștepți de la ambianța unui restaurant este claritate, comoditate, curățenie și ordine, fără prea multe artificii de design, atunci Trattoria Firenze îți va plăcea. Serviciul a fost fără reproș, mâncarea a venit destul de repede, iar ospătarii au fost tot timpul prezenți și prompți. E adevărat că nici nu erau foarte solicitați, cum spuneam, în seara respectivă.
Măncarea a fost gustoasă, la prețuri un pic mai mari decât în trattoriile obișnuite din București, însă și calitatea mi s-a părut că este în acord cu diferența respectivă de preț.  

Ce-am încercat și ne-a plăcut

Lista de gustări cu care ați putea începe masa la Trattoria Firenze este foarte generoasă. Noi am încercat un piept de rață afumat cu sos remoulade (25 de lei), foarte gustos, și o salată de caracatiță la grătar (49 de lei), care a fost bună, într-o porție suficient de mare. La felul doi, penne arrabiatta (20 de lei) si pizza quatro formaggi (25 de lei), care concurează cu succes la titlul de “cea mai bună pizza quatro formaggi din oraș”. Și credeți-mă am încercat destule! Lista de vinuri este destul de cuprinzătoare, cu prețuri pentru toate buzunarele. Iar la desert puteți încerca parfait-ul  de migdale (10 lei) sau prăjitura tiramisu cu fructe de pădure (12 lei)

Legendă

Mâncare: 3 puncte din 5
Serviciu: 3 puncte din 5
Atmosferă: 3 puncte din 5

Trattoria Firenze
Str. Vasile Lascăr nr. 29
031.437.88.25, 0725.454.672
www.trattoriafirenze.ro