Finlanda a dispus noi măsuri de securitate, pe fondul presupusului sabotaj al gazoductelor Nord Stream

Ministrul suedez al Finanțelor, Annika Saarikko, a declarat că țara sa a dispus întărirea securității în jurul infrastructurii strategice, în urma presupusului sabotaj al gazoductelor Nord Stream. Decizia vine în contextul în care Finlanda este vecină cu Rusia, iar nivelul de vigilență al centralelor nucleare din Suedia a fost ridicat.

„Am cerut tuturor ramurilor guvernului să asigure vigilenţă şi întărirea măsurilor de securitate pentru mai multe infrastructuri critice”, a anunțat aceasta în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit presei internaționale, aceasta a mai spus că a fost acordată o atenție aparte rețelei electrice.

Finlanda și Suedia nu sunt singurele țări care au anunțat consolidarea măsurilor de securitate a infrastructurilor energetice sau strategice. Aici putem vorbi și depsre Germania, Danemarca sau Norvegia.

Suedia raportează o a patra scurgere de gaz din conductele Nord Stream

Purtătorul de cuvânt de la Garda de Coastă suedeză anunță că a fost descoperită o a patra scurgere de gaz din conductele Nord Stream.

Într-un interviu acordat pentru cotidianul Svenska Dagbladet, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă suedeze, Jenny Larsson, susține că două dintre cele patru scurgeri sunt în zona economică exclusivă a Suediei.

„Două dintre aceste patru scurgeri sunt în zona economică exclusivă a Suediei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă suedeze, Jenny Larsson, pentru sursa citată, notează Reuters. De cealaltă parte, celelalte două scurgeri au fost semnalate în zona economică exclusivă a Danemarcei, a mai adăugat acesta.

Finlanda închide o autostradă importantă pentru un exercițiu miliar cu avioane de vânătoare

Finlanda a decis să închidă secțiunea uneia dintre principalele sale autostrăzi, pentru o perioadă de cinci zile, cu scopul de a permite avioanelor sale de vânătoare să exerseze aterizări și decolări pe o pistă de rezervă. Este prima dată în ultimele decenii când țara nordică ia o astfel de decizie.

Țara nordică, care candidează pentru aderarea la NATO în urma invaziei Rusiei vecine în Ucraina, are o duzină de piste de rezervă similare proiectate pentru utilizare în timp de război în întreaga țară.

Dar baza rutieră de rezervă situată în Joutsa, în centrul Finlandei, nu a mai fost folosită de zeci de ani din cauza importanței sale ca autostradă principală care leagă capitala Helsinki de zonele mai nordice ale țării.

Cu toate acestea, Forțele Aeriene au avut nevoie de doar câteva zile pentru a curăța marginile drumurilor și pentru a pregăti locul pentru exercițiul la care participă aproximativ 200 de membri ai personalului și avioanele de vânătoare finlandeze F/A-18 Hornet, mai vechi avioane de antrenament Hawk Mk 51 și alte aeronave militare, a declarat șeful Academiei Forțelor Aeriene finlandeze, colonelul Vesa Mantyla.

„În principal, cred că toate bazele rutiere sunt în stare destul de bună, deci ușor de preluat în operațiuni în câteva zile”, a spus Mantyla, scrie Reuters.