Finanțare de aproape 500.000 de euro pentru digitalizarea firmelor românești

Transilvania Digital Innovation Hub anunță o finanțare totală de 496.000 euro pentru 2 consorții românești care au fost selectate în apelul de finanțare lansat de proiectul Pan-European DIH². Cele 2 consorții sunt formate fiecare dintr-o companie integratoare de soluții robotice și o fabrică românească. Acestea au fost selectate pentru a realiza un experiment de inovare în vederea automatizării producției, cu scopul de a vinde soluțiile dezvoltate și altor fabrici cu același profil.

Cele 2 consorții selectate pentru finanțare sunt:

  • InnoWest: Inno-Robotics (Companie tehnologică din Cluj-Napoca) cu West Side Production (Fabrică din Satu-Mare) care vor crește productivitatea prin lustruirea automată a ansamblurilor metalice sudate;
  • PreBots:  Canonical Robots (Companie tehnologică din Gijon, Spania) cu Composite Industries (Fabrică din Zalău) care vor îmbunătăți producția fibrei Pre-Preg cu ajutorul unor roboți colaborativi;

Acestea vor implementa experimentele de inovare în perioada 1 februarie 2022 – 30 noiembrie 2022 și vor beneficia de mentorat tehnic și dezvoltare antreprenorială din partea experților Transilvania Digital Innovation Hub,  dar și a celorlalți parteneri din proiect.

În cadrul apelului de finanțare a DIH² au participat, în total, un număr de 70 mini consorții din Europa, fiecare fiind formate din cel puțin o companie tehnologică și o fabrică, 10 dintre acestea fiind din România. Din cele 70 de consorții, 15 au fost selectate pentru a obține finanțare, dintre care 2 sunt consorții românești.

Transilvania DIH își propune să continue eforturile pe plan regional și național, prin capacitățile și competențele de care dispune, pentru atragerea de finanțări în vederea digitalizării IMM-urilor si autoritatilor publice locale.

Proiect finanțat printr-un program al Uniunii Europene

DIH² este un proiect finanțat din programul de cercetare și inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene în baza acordului de grant nr. 824964. Scopul final al DIH² este de a crea o rețea sustenabilă de Huburi de Inovare Digitală specializate în robotică, care să faciliteze comercializarea și adopția pe scară largă a soluțiilor pentru producției agilă. Transilvania Digital Innovation Hub, prin Transilvania IT Cluster, reprezintă proiectul în România și a facilitat atragerea beneficiarilor din țară.

Transilvania Digital Innovation Hub este primul Centru de Inovare Digitală recunoscut drept „operațional” de Comisia Europeană din țară. Transilvania DIH acționează în regiunea de Nord-Vest a României. Cu o istorie de aproape cinci ani, acesta a reușit să aducă sub aceeași umbrelă un parteneriat compus din clustere care reprezintă diferite industrii, 3 universități, Institutul de Cercetare INCDTIM și alte organizații suport.