Cu toate acestea, investitorii au început să fie interesaţi de Fondul Proprietatea, precizează articolul din FT. De la listarea sa în urmă cu un an, cel puţin trei investitori instituţionali, inclusiv hedge fund-ul american Elliott Associates, au decis să-şi investească banii în Fondul Proprietatea.
Motivele pentru acest interes sunt reputaţia lui Mark Mobius, executive chairman Templeton Emerging Markets Group, şi faptul că majoritatea celor 75 de companii din FP au o legătură într-un fel sau altul cu sectorul energetic. În opinia jurnaliştilor de la Financial Times acesta este atractiv pentru investitorii instituţionali interesaţi să-şi crească alocarea pe materiile prime în aşteptarea că preţurile vor creşte pe termen lung.
Cu toate acestea, articolul din FT compară investiţiile în Fondul Proprietatea cu un act de credinţă. Totul depinde de evoluţia economiei româneşti, de dorinţa elitei politice de la Bucureşti de a adopta reformele necesare şi de capacitatea Franklin Templeton de a orienta companiile de stat spre un nivel mai mare de guvernanţă corporatistă.
Financial Times dă drept exemplu decizia Franklin Templeton de a da în judecată statul roman pentru donaţia de 400 de milioane de lei, la care a fost obligată Romgaz. „Aceasta nu a fost o lovitură importantă pentru Fond însă a fixat un precedent negativ care ar fi putut să-i sperie pe investitorii străini”, susţine Mark Mobius. Acesta crede că oprobiul creat în urma „donaţiei” Romgaz va împiedica guvernul român să adopte decizii similare. În plus, Mark Mobius crede că România se prezintă favorabil în raport cu alte pieţe emergente. „România se dezvoltă la fel ca şi alte state din Europa de Est însă am senzaţia că în următorii ani va trece în faţa multor state vecine”, crede Mark Mobius.
La rândul său, reprezentantul FMI în România, Tonny Lybek, a apreciat că „corabia a fost repusă pe linia de plutire. Important acum este să fie accelerată creşterea economică prin creştere gradului de absorbţie a fondurilor structurale”.
Sursa: Agerpres