Preşedintele Breslei Meşteşugarilor din Transilvania, Molnar Attila, organizator SlanăFest, consideră că acest aliment este pe nedrept marginalizat în ultima vreme şi a subliniat că la festival sunt prezentate şi produse considerate premium şi acceptate de nutriţionişti.

'Festivalul gastronomic SlanăFest este un eveniment conceput pentru a aduce un omagiu acestui aliment de bază a ţăranilor din Transilvania. (…). Sunt prezenţi producători de carmangerie din mai multe judeţe din Transilvania, care expun diverse tipuri de slănină, preparată sub diverse forme, afumată sau cu boia, cu mai multă sau mai puţină carne în ea', a spus Molnar.

Producătorii prezenţi la festival susţin că pentru un produs de calitate este important ca animalul să mănânce sănătos, respective lucernă şi grăunţe. De asemenea, slănina trebuie afumată cu lemn de esenţă tare, cum ar fi fag, cireş sau prun.

La rândul său, Radu Zărnescu, reprezentant al Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ, a explicat că există mai multe metode de afumare a slăninii, care poate fi aleasă în funcţie de felul în care va fi consumată aceasta.

'Reţeta pe care o recomandăm noi, bucătarii, este cea cu afumare la rece, deoarece preparatul durează mult în timp. Imediat după ce se sacrifică porcul, se taie slănina în bucăţi de diferite dimensiuni, se pune la sare, recomandarea fiind să nu fie sare cu iod. Se mai pot arunca boabe de coriandru şi piper sau foi de dafin, pentru aromă. Se ţine trei săptămâni, apoi se desărează şi trebuie zvântată pentru a prinde fumul. Se afumă cu fum rece, şase ore fum, şase ore pauză, sau se poate afuma şi mai multe ore', a spus Zărnescu.

Acesta a prezentat şi o reţetă de slănină afumată cu fum cald, care este mai gustoasă, dar perioada în care trebuie consumată este de maximum 40 de zile, întrucât gustul se alterează.

În cursul zilei de sâmbătă la SlanăFest va avea loc un concurs în cadrul căreia va fi premiată cea mai bună slănină şi care va fi jurizat de reprezentanţii Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ.

Festivalul se va desfăşura de vineri până duminică, la Expo Trasilvania din Cluj-Napoca.
Agerpres