Producătorul italian de dulciuri Ferrero vrea să contracteze un credit sindicalizat de 4,5 miliarde de dolari, de la cinci bănci, pentru a putea înainta o ofertă de preluare a companiei britanice Cadbury, concurentă cu propunerea de 17 miliarde de dolari făcută de grupul american Kraft Foods.

Grupul italian poartă negocieri cu Mediobanca pentru un creditul care va fi sindicalizat către alte patru mari instituţii de credit, printre care Intesa Sanpaolo şi UniCredit, potrivit cotidianului The Times. Creditul urmează să fie structurat în două tranşe, potrivit surselor citate.

Cadbury se apără de oferta ostilă lansată de Kraft calificând-o drept “derizorie”, iar acţionarii companiei britanice nu par entuziasmaţi de propunerea grupului american. Totodată, “bătălia” pentru controlul asupra Cadbury a dobândit o latură socială în Marea Britanie, unde multe voci reclamă vânzarea uneia dintre cele mai performante companii locale către acţionari străini după metoda “care dă mai mult”.

Kraft va închide fabrica de ciocolată de la Bucureşti dacă preia Cadbury

Comisia Europeană a avizat săptămâna trecută o posibilă achiziţie a Cadbury de către Kraft, dar a impus grupului nou format să vândă fabricile de ciocolată şi produse zaharoase deţinute în prezent de compania britanică în România şi Polonia. Cadbury deţine o unitate de producţie la Bucureşti, fosta Kandia-Excelent.

Kraft Foods este prezentă pe piaţa românească din anul 1994, când Kraft Foods International din Statele Unite a achiziţionat fabrica Poiana Produse Zaharoase din Braşov.
Decizia Comisiei Europene are la bază considerente de competiţie, Executivul UE apreciind că integrarea operaţiunilor Kraft şi Cadbury din România şi Polonia ar acorda grupului nou format o cotă de piaţă prea mare în aceste ţări.

SURSA: Mediafax