"În perioada 15 decembrie 2016 – 15 mai 2017 va fi deschisă prima sesiune de depunere a proiectelor pentru submăsura (sM) 6.5 'Schema pentru micii fermieri' din cadrul Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Beneficiarii direcţi ai acestei submăsuri sunt fermierii care au aplicat cel puţin un an Schema simplificată pentru micii fermieri din Pilonul I, implementată prin APIA, şi care doresc să cedeze exploataţia agricolă prin contract de arendă pe minim 20 de ani sau prin contract de vânzare – cumpărare. Aceştia sunt eligibili pentru a încasa o primă de până la 1.500 euro/an, care va fi plătită până în decembrie 2020", se arată în document. 

Potrivit acestuia, valoarea primei anuale ce le revine beneficiarilor sM 6.5 este mai mare cu 20% faţă de suma primită în cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri. La prima anuală se vor adăuga sumele primite din arendă sau în urma vânzării exploataţiei. 

Totodată, prin această submăsură sunt sprijinite activ eforturile fermierilor care doresc să-şi mărească exploataţia agricolă. 

"Accesarea submăsurii şi succesul implementării presupune existenţa unei relaţii contractuale între doi fermieri. Astfel, deşi sunt plătiţi cei care cedează exploataţia, criteriile de selecţie au în vedere şi pe cei care preiau exploataţiile, fiind prioritizate acele transferuri de teren agricol care au ca efect, pe lângă mărirea suprafeţei exploatate, şi comasarea terenurilor agricole. Sprijinul oferit este o oportunitate pentru dezvoltarea unor exploataţii mai puternice care să beneficieze de fonduri europene pentru investiţii. Alocarea disponibilă aferentă primei sesiuni de depunere de proiecte pentru submăsura 6.5 este de 112,33 milioane de euro", informează AFIR.

SURSA: Agerpres