Semnal de alarmă în România. Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) avertizează cu privire la un fenomene care urmează să aibă loc în doar câteva zile. Mai exact, sursa citată anunuță că la data de 29 iulie, debitul Dunării la Baziaş riscă să ajungă la 1850 mc/s.

În același timp, reprezentanții Administrației precizează că acest lucru ar însemna că debitul s-ar apropia de cel mai mic nivel, de 1580 cm/s care nu s-a mai înregistrat din 1992.

Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a mai publicat de asemenea și o serie de cifre comparative din care rezultă o scădere a volumelor de apă. De cealaltă parte, în cazul Bucureștiului nu există probleme privind rezerva de apă, arată sursa citată.

Debitul Dunării poate ajunge la nivelul din 1992

„Echipele noastre, alături de reprezentanţii Hidroelectrica, fac eforturi în gestionarea volumelor de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare în direcţia atenuării pe cât posibil a tendinţei de scădere a rezervei de apă”, dă asigurări ANAR.

Referitor la datele din ultimele zile, administrația prezintă o comparație cât se poate de clară. Astfel, potrivit ANAR, s-au înregistrat scăderi semnificative în doar câteva zile.

„În cifre, comparativ cu acum 2 săptămâni (5 iulie), situaţia se prezintă astfel:

– Volum de apă: 3,30 miliarde de metri cubi < 3,45 miliarde de metri cubi de apă;
– Coeficientul de umplere: 76,23% < 82%;
– Rezerva de nivel la Cernavodă: 56 cm < 1,02 cm (peste nivelul de atenţionare);
– Debitul Dunării la intrarea în ţară: 2050 mc/s în scădere faţă de 3000 mc/s”, arată sursa citată.

Se va întâmpla pe 29 iulie

ANAR adaugă că cel mai sumbru scenariu ar putea avea loc pe 29 iulie, o situație care nu s-a mai întâmplat de 30 de ani, având în vedere evoluția. „Prognoza pentru Dunăre emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor anunţă un debit al Dunării la Baziaş de 1850 mc/s în data de 29 iulie. Cel mai mic debit al Dunării s-a înregistrat în 1992 când a fost de 1580 cm/s”, precizează ANAR.

În cazul Bucureștiului nu sunt însă probleme. „Capitala nu are probleme cu rezerva de apa: 13,34 mil de mc de apă în Lacul Morii, coeficientul de umplere: 90,75%”, transmit reprezentanţii ANAR.

Trebuie menționat faptul că restricţiile privind alimentarea cu apă sunt impuse de operatorii de apă pentru fiecare caz în parte pentru a avea timp să îşi umple rezervoarele de înmagazinare a apei.

În cazul zonelor care sunt expuse la secetă, în special cele din mediul rural și localitățile mici, autoritățile locale, dar și Inspectoratele Judeţene de Situaţii de Urgenţă sunt cele care ajută populația și asigură necesarul de apă atât pentru animale, cât și pentru oameni.