Aceasta înseamnă că Fed va continua să majoreze treptat dobânzile, a apreciat preşedintele New York Federal Reserve Bank, William Dudley, care este şi vicepreşedintele comitetului de politică monetară de la Fed (FOMC). 

Potrivit lui William Dudley, uraganele Harvey, Irma şi Maria au provocat grave dificultăţi comunităţilor afectate, dar impactul lor general asupra economiei americane ar urma să fie unul limitat. 

"Dacă ne uităm la impactul uraganelor, chiar dacă au făcut mai dificilă interpretarea datelor economice pe teren scurt, economia americană rămâne pe o traiectorie de creştere uşor superioară mediei", a spus Dudley. 

"Catastrofele naturale tind să încetinească iniţial activitatea economică, dar, după ce încep eforturile de reconstrucţie, astfel de dezastre susţin activitatea economică", a apreciat oficialul Fed. 

De asemenea, William Dudley a reluat o parte din comentariile făcute săptămâna trecută de preşedintele Fed, Janet Yellen, potrivit căreia inflaţia ar urma să se apropie de obiectivul de 2% pe care banca centrală a SUA îl consideră dezirabil pentru o creştere economică sănătoasă. 

"Mă aştept ca inflaţia să crească şi să se stabilizeze în jurul ţintei de 2%. În consecinţă, Rezerva federală ar putea continua să elimine treptat politica monetară relaxantă", a subliniat Dudley. 

Janet Yellen a spus şi ea săptămâna trecută că o nouă majorare a dobânzii de referinţă este posibilă în luna decembrie. Începând de la finele lui 2015 şi până în prezent Rezerva Federală a majorat de trei ori dobânda de bază care se situează într-un interval cuprins între 1 şi 1,25%. 

AGERPRES