Controale masive în România! Sute de oameni sunt vizați. ANAF intervine în forță

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că apelează la ajutorul experților Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru a putea controla averile celor mai bogați români.

Așadar, șeful ANAF, Lucian Heiuș, a declarat la Antena 3 că acest schimb de practici cu experții americani și australieni va ajuta autoritățile din țara noastră să ajungă la o administrare fiscală cât mai performantă.

„Schimbul de bune practici pe care le avem în aceste zile cu experţii din SUA şi Australia cred că ne ajută să avem o administrare fiscală cât mai performantă şi în acest domeniu. Aici discutăm de persoane fizice care sunt cu venituri foarte mari, care sunt sper eu legale, dar pot să existe şi fluctuaţii de la an la an şi astfel avem o bună monitorizare”, a anunțat Lucian Heiuș.

Acesta a mai precizat că există 300 de persoane fizice pe care ANAF le monitorizează, acestea fiind considerate ca având cele mai mari averi din România.

Sume de 1 miliard de euro care trebuie impozitate

De curând, șeful ANAF a mai precizat că, în primele zece luni ale acestui an, au fost descoperite sume suplimentare de aproape 1 miliard de euro care trebuie impozitate.

„Noi, ca şi ANAF, sarcina noastră de colectare lună de lună este undeva în jur de şase miliarde de euro. (…) De fapt ANAF-ul, principala noastră activitate sunt controalele pe care le facem la marii contribuabili, la contribuabilii mijlocii şi vă pot spune că, pe primele zece luni de zile, am stabilit cu colegii de la inspecţia antifraudă aproape un miliard de euro sume suplimentare ca urmare a acestor controale pentru că acolo este, de fapt, marea evaziune fiscală”, a explicat, miercuri seară, Lucian Heiuș.

ANAF ia cu asalt stomatologii din România

Nici stomatologii din România nu scapă de controalele ANAF. Lucian Heiuș spune că stomatologii vor primi scrisori de informare pentru declararea veniturilor.

De asemenea, el a mai spus că românii care merg la dentist ar trebui să cearcă bonuri fiscale pentru fiecare intervenție.

„NU ascund că identificăm și suntem în faza finală de analiză pentru a identifica și alte domenii unde activează persoane fizice și care au un grad mare de neconformare. Discutam cu directorii mei o informare că există un grad mare de neconformare la stomatologi, unde gradul de conformare fiscal este redus.

Vom încercam să facem niște ghiduri, să includem și acest domeniu de activitate în acest mecanismul de prevenție și de informare și, inevitabil, se ajunge și la controale mai devreme sau mai târziu”, a declarat Lucian Heiuș.