„Forțele armate ale Chinei cuprind trei organizații majore, fiecare cu o subcomponentă maritimă care e considerată deja cea mai mare forță maritimă din lume ca număr de nave”, scrie într-o publicație de specialitate Andrew Erickson, profesor la U.S. Naval War College.

Organizațiile maritime ale Beijingului includ, pe lângă MAPE, Garda de Coastă Chineză și Miliția Maritimă a Forțelor Armate ale Poporului, sau PAFMM. „Fără a căuta intenționat războiul, ci hotărât să schimbe status-quo-ul actual în mod coercitiv, Beijing-ul își folosește uriașele forțe maritime în așa-numite operațiuni din zona maritimă gri pentru a-și susține pretențiile de suveranitate disputate în mările apropiate”, a scris Erickson. A doua forță maritimă a Chinei, Garda de Coastă, este, susține expertul american, cea mai mare din lume, cu mai multe ambarcațiuni decât cele ale tuturor vecinilor săi regionali la un loc: 225 de nave de peste 500 de tone, capabile să funcționeze în larg, plus alte 1.050, limitate la apele din jur, totalul fiind de 1.275.

Noile nave ale Gărzii de Coastă sunt și mult mai sofisticate. „În ceea ce privește calitatea, China și-a înlocuit navele mari de patrulare, mai vechi și mai puțin capabile”, a scris Erickson. „Aplică lecțiile așa numitului„ „standard de aur”, ale Gărzilor de Coastă americane și japoneze. Noile caracteristici ale noilor nave includ elicoptere, bărci de interceptare, platforme pentru tunuri, tunuri de apă și alte sisteme mult îmbunătățite”.

Nici Miliția maritimă n-a stat în loc. „Din 2015, China dezvoltă o forță de miliție cu normă întreagă: unități mai profesionale, militarizate, bine plătite, inclusiv recruți militari, echiparea a 84 de nave mari cu tunuri de apă și șine externe pentru pulverizare”, a explicat Erickson.

Combinate, MAPE, Garda de Coastă și Milița maritimă, dețin aproximativ 650 de nave mari cu capacități militare.
Dar China nu este singura țară care controlează mai multe forțe maritime. Și Statele Unite dețin o Gardă de coastă cvasimilitară și oceanică și Comandamentul Militar Sealfift.

Garda de coastă a SUA operează în jur de 240 de nave, ia CMS deține 120 de nave logistice, de marfă și de sprijin. Adăugați-le la cele 285 de nave de război ale Marinei și veți obține o flotă americană ce numără 645 de nave cu capacitate militară, notează NI.

Publicația amintește că, în timp ce interesele SUA sunt globale, interesele Chinei sunt regionale. „Navele Gărzii de Coastă ale SUA sunt concentrate în apropierea apelor americane, departe de orice dispută internațională, în timp ce Marina SUA este dispersată la nivel global, cu multe nave în Asia de Est. Prin contrast, toate cele trei forțe marine majore chineze rămân concentrate în primul rând în mările apropiate contestate”.

Aliații americanilor contribuie cu propriile forțe la eforturile internaționale pentru a gestiona ascensiunea Chinei ca putere militară. Dar asta nu înseamnă că Statele Unite nu ar trebui să își reconsidere propria strategie în lumina avantajului numeric pe care chinezii îl dețin, din ce în ce mai mult, pe mare, concluzionează NI.