“Aproape un miliard de persoane suferă de foame, adică o şeptime din populaţia mondială’” a declarat Jacques Diouf cu ocazia celei de a 31-a ediţii a Zilei mondiale a alimentaţiei, transmite AFP.
El a denunţat volatilitatea preţurilor alimentare, apreciind că pentru a contracara acest fenomen este nevoie de mai multă transparenţă pe pieţele alimentare mondiale.
“Volatilitatea preţurilor alimentare pune în discuţie un drept fundamental al omului, cel la hrană. Impactul preţurilor alimentare îi loveşte cel mai mult pe cei săraci, în special pe cei care trăiesc în oraşe. Trebuie mai multă transparenţă pe pieţele alimentare mondiale”, a arătat directorul general al FAO.
În raportul său anual cu privire la insecuritatea alimentară, publicat pe data de 10 octombrie, FAO a atras atenţia asupra pericolelor legate depreţurile alimentare ridicate şi volatile.
“Volatilitatea preţurilor îi face atât pe micii agricultori cât şi pe consumatorii sărăci şi mai vulnerabili la sărăcie. În condiţiile în care hrana reprezintă o parte importantă din veniturile unui mic agricultor sau din bugetul unui consumator sărac, modificări importante ale preţurilor au consecinţe importante”, a subliniat agenţia.
Potrivit FAO, care a elaborat acest raport în colaborare cu alte două agenţii din subordinea ONU specializate în lupta împotriva foametei şi pentru dezvoltarea agricolă, Fida şi PAM, preţurile ridicate şi volatile se vor menţine şi în viitor.