Colapsul Greciei ar însemna ca armata să fie scoasă pe străzi pentru a menține ordinea, oamenii vor ieși cu banii din țară, iar granițele se vor închide, spune Aditya Chakrabortty. Pe scurt, dezastru economc, politic și social.

Citiţi şi: Europa se pregăteşte de GREXIT: Merkel sugerează referendum, englezii vor să tipărească drahme

Ieşirea Greciei nu înseamnă sfârşitul, ci începutul dezastrului

O eventuală ieşire a Greciei din zona euro nu va fi "sfârşitul unei evoluţii negative", ci "începutul unei evoluţii şi mai negative", a estimat vineri preşedintele Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz, într-o declaraţie din Atena pentru postul de radio public din Germania.

"Mulţi consideră că ar fi sfârşitul unei evoluţii negative, în opinia mea ar fi începutul unei evoluţii şi mai negative", a declarat oficialitatea europeană pentru Deutschlandfunk.

"Nu am spus că această opinie nu există, dar o consider foarte riscantă", a continuat preşedintele PE, citat de AFP.

În această eventualitate, "economia greacă se va prăbuşi în câteva zile", iar europenii vor trebui să-i vină în ajutor cu alte "miliarde de euro", a estimat Martin Schultz. Acesta a concluzionat: ‘Am impresia că nu s-a încercat totul’ pentru stabilizarea politică şi relansarea economică a ţării.

Cei doi mari câştigători ai scrutinului tercut din Grecia sunt formaţiunea stângii radicale, SYRIZA (având o ideologie anticapitalistă, ecosocialistă, antiglobalizare( opusă memorandumului de acord al Greciei cu creditorii ei, ce devine a doua forţă politică a ţării, şi partidul neonazist Hryssi Avghi (Zori de Aur), care a intrat în forţă în parlament, pentru prima oară.
<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/VT6n5H7EA4Y" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>