Europa pasează responsabilitatea pentru impasul la care s-a ajuns în ceea ce priveşte datoriile Greciei pe guvernul elen condus de premierul Alexis Tsipras. "Bunăvoinţa s-a evaporat", a declarat preşedintele Comisiei Europene, luxemburghezul Jean-Claude Juncker. Într-o conferinţă de presă susţinută la o oră după prânz şeful CE a încercat să joace un rol de victimă, comentează publicaţia britanică The Telegraph care observă că oficialul de la Bruxellles a pus accent pe "echitatea socială" pe care o solicitaseră chiar reprezentanţii Greciei. "Nu sunt tăieri salariale, nu sunt tăieri de pensii în acest pachet de măsuri. De fapt, este unul mai echitabil din punct de vedere social, care vizează mai mult creşterea economică şi transparenţa administraţiei publice", a afirmat Juncker.

De acum primul pas vine din partea autorităţilor de la Atena care trebuie să vină cu propriile lor propuneri pe care adesea le-au amânat, cum se întâmplă şi în cazul de faţă când au convocat un referendum în care să-şi consulte cetăţenii.

Nu a fost vorba despre un şantaj

Înţelegerile şi neînţelegerile au fost dramatizate excesiv şi în niciun caz partenerii externi nu au pus problema în termeni de ultimatum sau şantaj, aşa cum a lăsat să se înţeleagă Tsipras. "De unde vin aceste insulte? Aceste propoziţii neterminate îi fac pe oameni să-şi imagineze lucruri greşite", a spus Juncker adăugând că în tot acest timp au fost luni de dezbateri, de aşteptare şi de dorinţa de a lucra împreună pentru atingerea celui mai bun dintre acorduri. Sunt critici pe care europenii nu vor să şi le asume şi despre care oficialul de la Bruxelles le consideră nemeritate: "Poporul grec este foarte aproape de inima mea."

Europei îi rămâne să aştepte rezultatele unui referendum programat la sfârşitul acestei săptămâni. Juncker a nuanţat însă şi ceea ce înseamnă apelul la voinţa populaţiei recunoscând că nu este un fan al plebiscitelor: "A face un joc al unei democraţii împotriva alte optsprezece nu este o atitudine demnă de marea naţiune a Greciei. Nu îi ajută nici pe ceilalţi cetăţeni şi nici pe cetăţenii greci. Trebuie să avem o imagine mai clară despre ce este în joc."

Angela Merkel: Dacă euro eşuează, Europa eşuează

Declaraţiile aparent de resemnare ale lui Juncker survin la mai puţin de o oră după ce cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a făcut apel la un nou compromis. "Dacă euro eşuează, Europa eşuează", a afirmat aceasta în faţa reprezentanţilor partidului conservator din care face parte, în prima apariţie publică de la eşecul negocierilor de la Bruxelles dintre Grecia şi creditorii săi. "Dacă ne pierdem capacitatea de a găsi compromisuri, atunci Europa este pierdută", a mai spus şeful executivului german. Merkel şi-a arătat disponibilitatea de a relua discuţiile cu omologul său grec Tsipras "dacă acesta doreşte".