Președintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu a vorbit despre aceste aspecte. Potrivit acestuia, din ce în ce mai multe firme ajung în pragul falimentului, iar de vină sunt chiar facturile uriașe la gaze și curent.

Totodată, el a subliniat faptul că a purtat deja o discuție cu premierul Nicolae Ciucă în legătură cu acest aspect, în contextul în care toate sectoarele sunt afectate de această creștere majoră.

Președintele CNIPMMR a mai adăugat că efectele vor fi devastatoare în cazul în care nu vor fi luate măsuri concrete pentru a veni în ajutorul acestor firme.

„I-am spus și astăzi premierului, în întâlnirea de la Consiliul Național Tripartit că nu mai putem vorbi de un sector sau altul al economiei care să fie afectat, ci de toate sectoarele, de la industrie, la agricultură, de la servicii, la turism. În acest moment, toată economie este afectată și dacă lucrurile nu se mișcă în direcția susținerii economiei în această perioadă consecințele vor fi majore”, a spus Jianu.

În ceea ce privește reacția venită de la Guvern, Jianu spune că soluțiile oferite de premier nu sunt satisfăcătoare. Mai exact, acesta susține că s-a vorbit despre reducerea TVA-ului, care nu va fi de niciun ajutor companiilor, ci doar populației. Totodată, el a subliniat faptul că a mai propus premierului o serie de programe.

Ce propuneri s-au discutat la Guvern

„A vorbit, de exemplu, de reducerea TVA-ului, dar pentru companii reducerea TVA-ului nu are niciun fel de influență. TVA-ul îl colectezi și îl plătești la stat. Sigur, pentru populație are o influență. Noi i-am prezentat o serie de măsuri printre care și realizarea unor programe prin care să poată să devină mici producători de energie pentru autoconsum”, a adăugat acesta.

Liderul CNIPMMR a mai adăugat că este nevoie de o atenție și asupra programelor care stau la Ministerul Energiei și cu care nu se întâmplă absolut nimic, în ceea ce privește plafonarea sau înghețarea prețurilor.

”În egală măsură să ne uităm la ce se întâmplă cu programele care în acest moment zac pe la Ministerul Energiei și măsura care trebuie luată pentru toată lumea e aceea de a plafona sau de a îngheța prețurile”, a mai spus Florin Jianu.

În ceea ce privește domeniile cele mai afectate de criza facturilor la gaze și electricitate, acesta spune că deja sectoare precum industria alimentară sunt la pământ.