"La nouă zile după ce Mark Zuckerberg a considerat drept 'nebunească' ideea că ştirile false difuzate pe reţeaua sa de socializare ar fi putut juca un rol-cheie în alegerile americane, preşedintele Barack Obama l-a luat deoparte pe tânărul miliardar din domeniul high-tech pentru a trage, ceea ce el dorea să fie, un semnal de alarmă", scrie cotidianul american, citat de Agerpres.

"Într-o cameră privată în marja unei reuniuni a liderilor mondiali la Lima, în Peru, cu două luni înainte de învestirea lui Donald Trump la Casa Albă, Barack Obama l-a invitat personal pe patronul Facebook să ia în serios ameninţarea reprezentată de difuzarea de ştiri false şi de dezinformarea politică", detaliază publicaţia menţionată. 

"Dacă Facebook şi guvernul nu atacă această ameninţare, ar fi avertizat atunci Obama, aceasta ar putea să agraveze în timpul cursei pentru următoarea preşedinţie", potrivit aceleiaşi surse. 

Dacă Zuckerberg a recunoscut că ştirile false ar reprezenta o problemă, el i-ar fi răspuns preşedintelui că aceste mesaje nu erau curente pe Facebook, subliniind totodată că nu este uşor de remediat această situaţie, adaugă Washington Post, citând sub rezerva anonimatului o sursă informată despre schimbul de opinii dintre cei doi. 

Această conversaţie este dezvăluită în timp ce grupul a indicat cu câteva săptămâni în urmă că sute de conturi false, probabil activate din Rusia, au fost utilizate pentru a cumpăra spaţii publicitare în scopul alimentării tensiunilor politice în SUA înainte şi după alegerile prezidenţiale. 

Iar, joi, Facebook a acceptat într-un final să pună la dispoziţia Congresului american conţinutul mesajelor care ar fi fost finanţate de Rusia pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din 2016. 

Potrivit Washington Post, hackeri având legătură cu Serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU) ar fi început să creeze conturi false pe Facebook în iunie 2016.