BCE ar putea reduce dobânzile curând

În discursul său la reuniunea Assiom Forex de la Genova, Fabio Panetta a subliniat că următoarea decizie de politică monetară trebuie să țină cont de o situație în care procesul de dezinflație este în curs și o spirală salarială-prețuri este puțin probabilă, în timp ce majorările dobânzilor par să aibă un efect mai pronunțat asupra economiei decât în trecut.

”Timpul pentru o inversare a politicii monetare se apropie cu paşi repezi”, a declarat el.

Fabio Panetta a devenit guvernator al Băncii Italiei în noiembrie 2023, după o perioadă ca membru al consiliului executiv al BCE.

”Trebuie să luăm în considerare avantajele şi dezavantajele reducerii ratelor dobânzilor rapid şi treptat, spre deosebire de mai târziu şi mai agresiv, ceea ce ar putea creşte volatilitatea pe pieţele financiare şi activitatea economică”, a adăugat acesta.

Luna trecută, Banca Centrală Europeană a menținut ratele dobânzilor la un nivel record de 4%. Astfel, și-a reafirmat angajamentul de a lupta împotriva inflației. Însă se apropie momentul pentru a începe reducerea costurilor îndatorării.

Dezbaterea se axează acum pe posibilitatea ca BCE să înceapă reducerea dobânzilor încă din aprilie sau să opteze pentru amânare.

BCE
SURSA FOTO: Dreamstime

Când va reduce BCE dobânzile?

Amintim că la sfârșitul lunii ianuarie, Klaas Knot, membru al consiliului de conducere al BCE, a afirmat că instituția financiară va solicita dovezi privind încetinirea creșterii salariilor în zona euro înainte de a lua în considerare reducerea ratelor dobânzilor.

”Avem acum o perspectivă credibilă că inflaţia va reveni la 2% în 2025. Singura piesă care lipseşte este convingerea că creşterea salariilor se va adapta la această inflaţie mai scăzută”, a declarat guvernatorul băncii centrale olandeze, într-un interviu acordat programului de televiziune olandez Buitenhof.

Acesta a spus că ”de îndată ce acea piesă a puzzle-ului va fi pusă la loc, vom putea reduce puţin ratele dobânzilor”.

Recent, Christine Lagarde, a sugerat o creștere a probabilității pentru susținerea majoritară în favoarea reducerii dobânzilor. Anunțul a venit în contextul în care mai mulți oficiali au indicat că este un moment potrivit pentru această măsură. Cu toate acestea, Lagarde a subliniat necesitatea prudenței. Potrivit ei, decizia va fi influențată de datele economice publicate. Incertitudinea și anumiți indicatori încă nu au atins nivelurile dorite.

Președintele BCE a evidențiat că, deși mulți dintre colegii săi caută să tempereze așteptările referitoare la o relaxare imediată a politicii monetare, există o tendință către reducerea dobânzii pe termen scurt. Lagarde a menționat că au existat discuții cu oficiali care au avut opinii diferite. Deciziile vor fi luate pe baza datelor disponibile. Mai multe puteți afla aici.