Exporturile de vaccin anti-COVID, vizate de controale înăsprite

UE a decis miercuri, 24 martie, să înăsprească controalele asupra exporturilor de vaccin împotriva COVID-19, conform informațiilor transmise de către afp.com

Confruntat cu dificultăţi legate de livrările de vaccin, blocul comunitar a creat în ianuarie un sistem de monitorizare a exporturilor de vaccin anti-COVID, pe fondul unei dispute cu AstraZeneca.

Noul sistem introduce două noi criterii

Până acum, exporturile de vaccin puteau fi blocate numai dacă se considera că o companie nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale faţă de UE şi erau acoperite doar exporturile către anumite ţări. Comisia Europeană a renunţat la excepţiile pentru exporturile către ţările vecine.

Acum, noul sistem introduce două noi criterii: luarea în calcul a gradului de avansare a campaniei de vaccinare în ţara respectivă şi dacă statele producătoare de vaccin exportă într-o manieră reciprocă.

Posibilitatea restricţionării vaccinurilor anti-COVID a cauzat tensiuni cu Regatul Unit, care este un destinatar major al vaccinurilor produse în interiorul UE. Uniunea Europeană este un exportator important de vaccinuri împotriva COVID-19, până în prezent aproximativ 43 de milioane de doze fiind livrate dinspre UE către ţări terţe.

Tensiuni în Europa

Şefa Comisiei Europene a avertizat AstraZeneca să-și onoreze contractul pe care îl are cu Europa, altfel, ar putea interzice exporturile.

„Avem opţiunea de a interzice orice export prevăzut. Acesta este mesajul pe care îl transmitem către AstraZeneca: respectaţi-vă contractul cu Europa înainte de a începe să livraţi altor ţări!”, a declarat Von der Leyen într-un interviu cu grupul media german Funke.

Ursula von der Leyen, a cerut o mai mare transparenţă şi reciprocitate în legătură cu exporturile de vaccinuri anti-COVID-19.

„Cer o mai mare deschidere întrucât Europa se află printre regiunile din lume care exportă cel mai mult, dar este nevoie de reciprocitate”, a declarat Von der Leyen într-un interviu.