Exporturile de gaze naturale ale Gazprom spre ţările din afara fostei Uniuni Sovietice au scăzut cu 32,6% în primele două luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2021, la 23,2 miliarde metri cubi (bcm), transmite Reuters.

De asemenea, compania rusă a informat că producţia sa de gaze în perioada ianuarie-februarie 2022 s-a situat la 84,9 bcm, un nivel asemănător cu primele două luni din 2021.

În 2021, exporturile de gaze ale Gazprom în ţările din afara fostei Uniuni Sovietice au urcat în 2021 cu 5,8 bcm, la 185,1 bcm, iar producţia de gaze a crescut cu 62,2 bcm, la 514,8 bcm, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani.

Compania rusă se aşteaptă să raporteze câştiguri record pentru 2021 în urma preţurilor ridicate la gaze din Europa.

BRUA, o posibilă alternativă la gazele rusești

În acest context, amintim că ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat luni că România este dispusă să pună pe masă conducta BRUA care poate fi o rută alternativă de aprovizionare cu gaze naturale pentru Europa din Azerbaidjan.

„Trebuie să nu mai depindem de o singură sursă majoră de aprovizionare, este nevoie să ne diversificăm sursele şi rutele de aprovizionare. România este dispusă să pună pe masă conducta BRUA, care a fost construită ca un proiect european şi care acum nu este utilizată la potenţialul pe care l-ar putea avea. BRUA poate fi o rută alternativă de aprovizionare pentru a aduce în Europa gaze din Azerbaidjan prin TANAP, TAP, coridorul sudic, coridorul vertical şi mai departe spre Europa de Est”, a precizat ministrul Energiei.

Popescu a subliniat că România este unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale din Europa şi dispune de resurse de gaze în Marea Neagră.

„Vrem să avem această opţiune pe masă, vrem să extragem şi să consumăm gazele în Uniunea Europeană. Nu în ultimul rând, vrem să explorăm toate opţiunile posibile pentru a ajuta populaţia Ucrainei şi a Republicii Moldova pentru că toată lumea trebuie să ştie că Republica Moldova şi Ucraina sunt legate împreună, reţelele lor electrice sunt legate, sunt legate când vine vorba de aprovizionarea cu gaze şi trebuie să le tratăm la fel”, a mai spus ministrul Energiei.