Federatia Rusa si Republica Populara Chineza sunt doar doua – dar cele mai mari – dintre pietele estice pierdute, dupa care tinjeste acum economia romineasca. Fie la nivel de prime tatonari ale unor oameni de afaceri, fie prin chiar politici ale guvernului Nastase, economia romineasca se chinuie sa-si reia locul pe care il ocupa odata pe piata de desfacere fosta sovietica. insa riscurile derularii unor afaceri itr-un mediu incert, de multe ori neclar definit, sunt atit de mari, icit adeseori itreprinzatorii renunta sa treaca granita federatiei i care ruleta ruseasca tinteste nu numai membrii economiei subterane, dar si afacerile facute la lumina zilei. La acest risc se adauga si lipsa icrederii firmelor rominesti itr-o economie ruseasca care de abia a iesit din criza financiara de acum doi ani. Bunurile de consum sunt duse pe piata rusa doar daca plata se face prin credit pe termen scurt, ca la consignatie. Majoritatea furnizorilor romini prefera sa lucreze prin intermediari din Occident, care, datorita propriei puteri financiare, isi permit sa preia riscul unei afaceri itr-un mediu instabil si dubios. Apoi, inexistenta unei structuri bancare mixte care sa fie capabila sa garanteze si sa faciliteze platile face ca multe idei de afaceri sa ramina doar pe hirtie.
Cu toate acestea, economia autohtona, care duce lipsa tocmai de piata de desfacere, isi pune multe sperante i redeschiderea portilor comerciale catre spatiul estic ex-sovietic.
„Trebuie sa ai relatii, foarte multi bani si sa-ti cumperi clienti. Bani sa pasezi pe sub masa ca sa-ti solicite comanda”, spune Cristian Tache, export manager la Policolor, vorbind despre posibilele afaceri pe piata rusa. O piata imensa, dar deosebit de grea pentru investitori.
Numai Moscova este o piata cu peste 20 de milioane de consumatori. Un catalog de produse si servicii editat saptaminal la Moscova numara peste 1.000 de pagini, fiind de grosimea Paginilor Nationale de la noi.
Piata ruseasca are un potential imens, controlat isa de o mafie care nu iarta. Plati neonorate, loturi itregi de marfa disparute fara urma, sedinte purtate cu pistoalele pe masa, persoane venite la Moscova pentru a-si recupera banii pe marfa si care nu se mai itorc descurajeaza. Dar, i egala masura, nu poti sa nu tremuri la gindul marilor afaceri pe care le ratezi nefiind acolo.
Firmele rominesti tatoneaza. Putine au contracte i zona Rusiei. Rompetrol, Arcom, ICC au executat itre 1993 si 1997 lucrari de constructii-montaj. Policolor a avut contracte pina i 1989 (unele finalizate dupa acest an) cu fosta URSS, i special cu Ucraina. Compania romineasca de vopsele n-a fost iertata de o teapa de citeva sute de mii de dolari, povesteste directorul Cristian Tache. L