Misiunile, care vor include şi vestul Atlanticului, dar şi estul Pacificului, ar urma să se desfăşoare în apropierea apelor teritoriale ale Statelor Unite.

"În situaţia actuală, trebuie să menţinem prezenţa militară atât în vestul Atlanticului şi estul Pacificului, cât şi în Caraibe şi Golful Mexic", a subliniat ministrul rus. Serghei Şoigu a mai afirmat miercuri că bombardierele ruse vor desfăşura misiuni de patrulare de-a lungul graniţelor Rusiei şi deasupra Oceanului Arctic.

În plus, Rusia va consolida măsurile de securitate în Crimeea, peninsula anexată în luna martie, a anunţat Serghei Şoigu.

"Decizia are legătură cu situaţia din Ucraina, cu alimentarea sentimentului antirus din partea NATO şi în urma consolidării prezenţei militare străine în apropierea graniţelor noastre", a declarat ministrul rus al Apărării.

"În acest condiţii, formarea unor forţe militare deplin pregătite în peninsula Crimeea reprezintă o prioritate", a adăugat Serghei Șoigu.

Anunțul ministrului rus al Apărării intervine în condițiile în care avioane ale NATO au interceptat recent mai multe aeronave ruse în spaţiul aerian al unor state membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

În timpul Războiului Rece, avioanele ruse desfăşurau periodic misiuni de patrulare în apropierea graniţelor maritime ale Statelor Unite, dar zborurile au fost anulate după destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991.

Pe de altă parte, Statele Unite au acuzat Rusia la ONU, de subminarea armistiţiului dintre Kiev şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei, în urma unor informaţii despre introducerea de trupe şi material militar în zone aflate sub controlul rebelilor.

Ambasadorul SUA la ONU Samantha Power a acuzat Moscova de duplicitate, prin continuarea războiului în Ucraina în timp ce vorbeşte despre pace. Adjunctul ambasadorului rus la ONU Aleksandr Pankin a respins aceste acuzaţii drept propagandă, relatează BBC News online.

Statele Unite au convocat Consiliul de Securitate al ONU miercuri, după ce NATO a acuzat Rusia că trimite trupe, artilerie şi sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina.

Adjunctul secretarului general al ONU însărcinat cu Afaceri Politice Jens Toyber-Frandzen a avertizat în legătură cu o "revenire la un război total". În opinia sa, scenariul alternativ – un conflict îngheţat "cu lupte sporadice de mică intensitate" – ar reprezenta în egală măsură "o catastrofă pentru Ucraina".

Comandantul suprem al NATO, generalul american Philip Breedlove, a declarat miercuri că mobilizarea de trupe ruseşti în Ucraina poate viza consolidarea "buzunarelor" de rezistenţă separatiste "cu scopul de a deţine controlul asupra lor pe termen lung".

El nu a precizat care este numărul militarilor, armamentului şi vehiculelor observate. Un oficial din cadrul Alianţei Nord-Atlantice a confirmat pentru BBC că NATO a "evaluat" că trupele şi echipamentele sunt de origine rusească.

Însă un oficial din cadrul Apărării ruse, generalul-maior Igor Konaşenkov a declarat că "nu au existat şi nu există probe" care să susţină afirmaţiile generalului Breedlove.