Peste 800.000 de șoferi, obligați să încheie noi polițe RCA după falimentul Euroins

După falimentul firmei de asigurări Euroins, 800.000 de șoferi sunt obligați să încheie polițe RCA noi. În caz contrar, aceștia riscă amenzi usturătoare după data de 7 decembrie. Aceasta este, așadar, ultima zi de valabilitate pentru polițele RCA emise de asiguratorul intrat în faliment.

Compania a rămas fără autorizație în această primăvară, după ce autoritățile au descoperit probleme grave, dosare respinse și lipsa fondurilor pentru despăgubiri.

Polițele RCA emise de Euroins expiră, deci, pe 7 decembrie. Acest lucru înseamnă că peste 830.000 de șoferi trebuie să încheie polițe noi.

Dacă nu vor încheia polițe noi cu o altă companie, șoferii riscă amenzi între 1.000-2.000 de lei sau chiar reținerea certificatului de înmatriculare.

Potrivit Fondului de Garantare a Asiguraților, aceștia își pot recupera banii pentru perioadele care rămân neacoperite. Pentru o asigurare care a fost încheiată în luna martie și a costat 1.000 de lei, șoferii pot recupera un sfert din suma totală, adică 250 de lei. Pentru a face acest lucru, șoferii trebuie să depună o cerere pe site-ul oficial al instituției.

Polițele RCA se scumpesc

Modificarea sistemului bonus-malus în 2024 ar putea conduce la o majorare semnificativă a costurilor asigurărilor RCA pentru anumiți șoferi, cu posibilitatea unei creșteri de până la 80%, conform informațiilor prezentate de Cancan.ro.

Această schimbare survine în contextul în care ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) urmărește impunerea unor sancțiuni mai severe pentru șoferii implicați în accidente, subliniind accentul pus pe responsabilitatea șoferilor în utilizarea conștientă a drumurilor și prevenirea evenimentelor nedorite.

Anunțul vine într-un moment în care ASF intenționează să impună sancțiuni mai severe pentru șoferii implicați în accidente. Această măsură sugerează o direcție fermă a autorităților în promovarea responsabilității în conducerea auto și în reducerea incidentelor rutiere. Mai multe puteți citi aici.