Așadar, polițele RCA încheiate de Euroins vor înceta în data de 7 decembrie 2023. Sunt exceptate contractele de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 – Garanţii, poliţe. Acestea vor înceta în data de 5 februarie 2024.

Polițele RCA încheiate de Euroins încetează în data de 5 februarie

În acest context, directorul general al Direcţiei Generale Asigurări, din cadrul ASF, a recomandat reînnoirea lor cât mai repede posibil.

„Atragem atenţia asupra faptului că, în data de 7 decembrie 2023, poliţele de asigurare încheiate de Societatea Euroins Asigurare Reasigurare SA încetează de drept, cu excepţia contractelor de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 – Garanţii, poliţe care vor înceta la data de 5 februarie 2024. Ca urmare, recomandăm tuturor persoanelor care au asigurarea RCA la Euroins să îşi reînnoiască această asigurare cât mai repede posibil, astfel încât să se evite aglomeraţia din ultima zi. Asigurătorii şi intermediarii sunt pregătiţi să preia toate poliţele rămase”, a spus Valentin Ionescu, conform Agerpres.

ASF a monitorizat în fiecare zi evoluţia cotelor de piaţă

Specialistul a subliniat că ASF a monitorizat în fiecare zi evoluţia cotelor de piaţă a celor opt asigurători care practică RCA în acest moment. Astfel, autoritățile se asigură că acele cote de piaţă preluate sunt sustenabile din punct de vedere al solvabilităţii.

„Au fost luate mai multe măsuri, astfel încât piaţa asigurărilor să rămână stabilă şi funcţională. În acelaşi timp, au fost verificate, din supraveghere sau din controale, sistemele IT ale asigurătorilor şi intermediarilor, astfel încât să ne asigurăm că în momentul 7 decembrie sistemele lor sunt reziliente. Există în continuare nevoie ca mai multe societăţi de asigurare să intre în piaţă şi să vândă RCA pentru a echilibra cererea cu oferta”, a mai spus Valentin Ionescu.

800.000 de poliţe RCA rămase la Euroins trebuie reînnoite

Directorul general al Direcţiei Generale Asigurări a spus că sunt aproximativ 800.000 de poliţe RCA rămase de la Euroins care trebuie reînnoite.

Consiliul ASF a hotărât, prin Decizia nr. 262/17 martie 2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, să retragă autorizaţia de funcţionare a Euroins România.

Autoritățile au constatat starea de insolvenţă a societăţii, în condiţiile existenţei unui deficit de capital de solvabilitate (SCR) de 2,2 miliarde de lei şi a unui deficit de capital minim (MCR) de 1,75 miliarde de lei.