Date oficiale de la Poliţia de Frontieră privind ucrainenii ce au fugit din ţară din cauza războiului şi au trecut prin România

Potrivit datelor venite de la Poliţia de Frontieră, numărul refugiaţilor ucraineni care au intrat în România începând din 10 februarie 2022, inclusiv în perioada preconflict, se apropie de 4,6 milioane.

Sâmbătă, 17 iunie, alte 16.760 de persoane din Ucraina au fost înregistrate pe sensul de intrare în România.

„În data de 17.06.2023, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 306.500 de persoane, cetăţeni români şi străini şi peste 79.200 de mijloace de transport, pe ambele sensuri”, se arată în mesajul oficial transmis duminică, 18 iunie, de către Poliţia română de Frontieră.

Pe sensul de intrare în România, au fost 136.670 de persoane, dintre care 16.760 de cetăţeni ucraineni.

În aceste condiţii, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 17.06.2023, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 4.591.593 cetăţeni ucraineni.

În continuare, controlul de frontieră la intrarea în România prin punctele de trecere a frontierei se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale şi comunitare, Poliţia de Frontieră lucrând la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere.

O delegaţie din Africa a încercat să îi aducă la masa dialogului pe Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski

În tot acest timp, preşedinţii Ucrainei şi Rusiei s-au întâlnit, separat, cu o delegaţie africană condusă de preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, totul pentru a discuta despre eventualitatea încheierii războiului.

„Astăzi (vineri – n.r.), am transmis clar în cursul întâlnirii noastre că orice negociere cu Rusia în acest moment, când forţele de ocupaţie sunt pe teritoriul nostru, ar însemna îngheţarea conflictului, a durerii şi suferinţei”, a declarat Volodimir Zelenski, cerând retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.

„Trebuie să existe din partea ambelor părţi acţiuni în sensul reducerii conflictului. (…)

„Astăzi, în timp ce noi eram aici, am auzit discuţii despre atacuri cu rachete, iar aceste tipuri de ostilităţi nu sunt benefice, nu favorizează pacea”, a subliniat Cyril Ramaphosa.

Apoi sâmbătă, la Sankt Petersburg, Vladimir Putin a susţinut că este pregătit pentru discuţii privind pacea.

„Salutăm o abordare echilibrată a prietenilor noştri africani faţă de criza ucraineană”, a declarat Putin, la începutul întâlnirii.

„Suntem deschişi unui dialog constructiv cu cei care doresc pacea bazată pe principiile justiţiei ţi ținând cont de interesele legitime ale părților”, a adăugat liderul rus.

„Războiul nu poate dura pentru totdeauna (…). Acest război trebuie să se termine.

Este în interesul nostru comun ca acest război să se încheie”, a transmis foarte clar şi preşedintele Africii de Sud.