Secretariatul General al Guvernului și Transelectrica au încheiat un nou contract

Secretariatul General al Guvernului României și Transelectrica au încheiat un nou contract pentru îmbunătățirea rezilienței cibernetice și eficientizarea rețelei electrice. Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, a semnat marți, 9 aprilie 2024, contractul pentru modernizarea rețelei de transport al energiei electrice. Valoarea sa este de de 56,2 milioane de euro.

Investițiile includ instalarea de centrale fotovoltaice în 29 din cele 81 de stații electrice de transformare.

„Cred că investiţiile strategice pentru dezvoltarea extinsă a reţelei de transport, în condiţii de sustenabilitate, alături de planuri investiţionale ambiţioase şi proiecte unice pentru România, pot combate efectele schimbărilor climatice, preveni poluarea, menţine independenţa energetică a României şi stabilitatea resurselor în regiune”, a zis el.

Mircea Abrudean
Mircea Abrudean (SURSA FOTO: Facebook, Mircea Abrudean)

Secretariatul General al Guvernului României coordonează implementarea investiției „Eficientizarea, modernizarea și digitalizarea rețelei naționale de transport al energiei electrice”. Este finanțată prin componenta REPowerEU a Planului Național de Redresare și Reziliență. Noul contract cuprinde trei sub-investiții:

  • instalarea de centrale fotovoltaice și sisteme de stocare a energiei în stațiile CNTEE Transelectrica SA (29.557.000 euro);
  • retehnologizarea SMART SA – filiala CNTEE Transelectrica SA (18.240.000 euro);
  • optimizarea rețelei de comunicații și crearea unui centru de date la Teletrans SA – filiala CNTEE Transelectrica SA (8.440.200 euro).

Investițiile includ instalarea de centrale fotovoltaice în 29 din cele 81 de stații electrice de transformare, având un sistem off-grid în care ele și bateriile de stocare vor furniza energie doar pentru anumite servicii interne ale stațiilor.

Noul echipament va permite utilizarea tehnologiei LST

SMART SA va fi echipată cu tehnologie avansată pentru a oferi servicii de mentenanță a RET la standarde înalte. Serviciile de întreținere pentru Rețeaua Electrică de Transport din România vor fi digitalizate. Noul echipament va permite utilizarea tehnologiei LST (Lucru Sub Tensiune). Va reduce, astfel, 50% numărul mediu de ore și de intervenții necesare pentru mentenanță. În plus, va îmbunătăți calitatea serviciilor pentru rețeaua națională de transport al energiei electrice.

Se va îmbunătăți reziliența cibernetică a rețelei de transport al energiei electrice și a Sistemului Electroenergetic Național prin modernizarea rețelei de comunicații și crearea unui centru de date. Disponibilitatea tehnică a infrastructurii de fibră optică va atinge 99,5%, contribuind semnificativ la stabilitatea și siguranța funcționării SEN.